8,4

Op basis van 36 reviews36 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar verhalen

Een werkdag uit het leven van Claudia

Nijevelt is een woonlocatie in Nijmegen. Claudia Leenders werkt hier met senioren die wat meer zorg intensieve begeleiding nodig hebben. “Ouderen brengen zoveel wijsheid en ervaring met zich mee. Het is de combinatie van zorg die mij aanspreekt. Als een bewoner bijvoorbeeld minder alert is komt dat dan door de ouderdom, de beperking of door het gedrag? Die puzzel maakt het zorgen voor deze doelgroep elke dag weer een leuke uitdaging”, vertelt ze.

Liefdevolle zorg

Zorgen voor deze doelgroep betekent ook afscheid nemen. In het afgelopen jaar hebben Claudia en haar collega’s afscheid genomen van 7 bewoners. Hoewel het begeleiden van de laatste fase een belangrijk onderdeel van het werken met deze doelgroep is, gaat een overlijden niet in de koude kleren zitten. “Het bieden van deze laatste zorg biedt zoveel voldoening. Het was zwaar dat we in een relatief korte periode veel bewoners hebben moeten loslaten. Maar we kunnen die laatste fase hier begeleiden, hier in hun eigen vertrouwde omgeving. We verzorgen iedere bewoner liefdevol naar het einde toe”, vertelt Claudia. Nijevelt kan deze laatste zorg bieden omdat er verschillende medewerkers als verpleegkundige zijn opgeleid en dus medisch onderlegd zijn. Voor de medische handelingen hoeven er geen externen meer ingeschakeld te worden.

Ook al heb ik op een dag maar één glimlach gekregen, voor die ene glimlach daar doe ik het voor
Claudia LeendersPersoonlijk begeleider

Elke dag is een feestje

Elke nieuwe dag heeft zijn eigen zorgen en vraagstukken. “Ben je op de ene werkdag nog lelijk aangekeken door een bewoner, de volgende dag is ze het alweer vergeten en krijg je een dikke knuffel. Elke dag is een nieuwe dag en dat moet gevierd worden! “Ook al heb ik op een dag maar één glimlach gekregen, voor die ene glimlach daar doe ik het voor”, besluit Claudia.

Zo ziet een globale werkdag eruit...

14:45 uur: Start van de dienst

Overdracht met de collega’s van de dagdienst. Hoe gaat het met de bewoners? Zijn er nog bijzonderheden waar je rekening mee moet houden?

15:00 uur: Rusten

Veel bewoners gaan ’s middags nog even rusten. Even kijken of ze uit bed gehaald willen worden.

15:30 uur: Leuke activiteiten

Samen met de bewoners onderneem je leuke activiteiten. Dat kan van alles zijn. Samen muziek maken, snoezelen of een spelletje spelen. Als er een bewoner weinig energie heeft en nog op bed ligt, dan geef je haar een handmassage.

17:30 uur: Etenstijd

Niet iedereen kan zelfstandig eten of er zijn slikproblemen. Je biedt de bewoners de ondersteuning die ze nodig hebben.

19:30 uur: Bedtijd

Als de bewoner toe is om te gaan slapen breng je de bewoner naar bed. Soms is dat direct na het avondeten en sommige bewoners zitten ’s avonds nog lekker televisie te kijken.

21:00 uur: Overdracht en administratie

Staat alles klaar voor de dagdienst morgen? Kunnen zij gelijk aan de slag? Jij zorgt ervoor dat zij aan een fijne werkdag kunnen beginnen. Verder werk je de administratie bij.

23:00 uur: Einde dienst

Je praat je collega’s van de nachtdienst bij over hoe jouw dienst is verlopen.