8,3

Op basis van 39 reviews39 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Behandelcentrum

Heb je last van psychische- of gedragsproblemen? Wij helpen je graag. Het behandelcentrum biedt onderzoek en behandeling voor mensen met gedragsproblemen of een verstandelijke beperking. Dit kan voor een korte periode zijn. Of voor een langere periode. We kijken hierbij wat het beste bij jou past.

Onderzoek en behandeling

Wij kunnen je helpen als je last hebt van:

  • Angst en paniek
  • Somberheid
  • Rouw en verlies
  • Last van nare gebeurtenissen of traumatische herinneringen
  • Problemen in je relatie of gezin
  • Boosheid en agressie
  • Een negatief zelfbeeld
  • Niet goed voor jezelf op durven komen
  • Zorgen over intimiteit en seksualiteit
  • Huiselijk geweld

Onderzoek

Soms doen we eerst een onderzoek naar jouw klachten. Dan kijken we hoe het komt dat jij deze klachten hebt. Dit wordt ook wel diagnostiek genoemd. Daarna kijken we samen of een behandeling nodig is.

Behandeling

Is er behandeling nodig? Dan kijken we welke behandeling past bij jouw klachten. En of wij deze behandeling kunnen geven. Geven wij deze behandeling niet? Dan verwijzen we jou door naar een andere organisatie die deze behandeling wel biedt.

Vind jouw behandeling bij Driestroom plaats? Dan maak je eerst kennis met jouw behandelaar. Samen maken jullie verdere afspraken over de behandeling. En waar deze behandeling kan plaatsvinden in de regio van Arnhem en Nijmegen.

Tijdens de behandeling werken jullie samen aan jouw psychische problemen of gedragsproblemen. Het doel is om de klachten te verminderen. Of om met je klachten te leren omgaan.

Binnen het behandelcentrum Vormen van behandeling

1

Cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragstherapie leer je om anders te denken. Of anders te doen. Je hebt gesprekken met jouw behandelaar. Daarnaast doe je oefeningen en gedragsexperimenten. Het doel is om jou beter te laten voelen. Bijvoorbeeld:

  • minder somber;
  • minder angstig;
  • minder boos;
  • minder gespannen.
2

Systeemtherapie (Gezins- en relatietherapie)

Systeemtherapie is therapie voor een mensen die met elkaar samenleven. Bijvoorbeeld een relatie of een gezin. We kijken hierbij naar problemen die komen door de manier waarop menen met elkaar samenleven. De oorzaak van het probleem ligt dus niet bij 1 persoon.

Wij helpen jullie om elkaar beter te leren begrijpen. Dit doen we door in gesprek te gaan met jullie. Soms zetten we spelvormen in. Of geven we opdrachten mee.

3

Traumabehandeling (bijvoorbeeld EMDR)

Soms krijg je psychische klachten door een nare gebeurtenis. Je ervaart angst, bent snel boos of hebt moeite met concentreren. Met een traumabehandeling kunnen we hier iets aan doen.

EMDR is een voorbeeld van een traumabehandeling. Bij EMDR denk je aan de herinnering. Op hetzelfde moment doe je iets anders, zoals oogbewegingen maken. De herinnering sla je dan opnieuw in je geheugen op. Maar dan een op een goede manier. De herinnering zorgt vervolgens voor minder spanning.

Andere vormen van behandeling zijn: imaginaire exposure en PMT.

4

Psychomotorische therapie (PMT)

Bij psychomotorische therapie doe je veel dingen met beweging en je lichaam. Het gaat hierbij om ‘ervaren’. Je ervaart je manier van denken, wat je voelt en wat je doet. Je leert hoe deze dingen met elkaar te maken hebben.

Het doel van de therapie is om je psychische klachten of gedragsproblemen te verminderen.

5

Behandeling bij zorgen over intimiteit en seksualiteit.

Bij deze behandeling zijn er vragen of zorgen over seksualiteit en intimiteit. Dit heeft gevolgen op jouw kwaliteit van leven.

Je hebt gesprekken met een behandelaar. Hierbij krijg je informatie over de behandeling. En bespreken jullie wat jouw wensen en ideeën zijn over seksualiteit en intimiteit.

Intimiteit gaat over gelijkwaardig contact maken. Je verkent hoe je over jezelf denkt. En verkent en herkent wat jouw grenzen zijn en de grenzen van anderen.

Tijdens de behandeling doen we oefeningen en gedragsexperimenten in het alledaags leven.

Het doel van de behandeling is dat je meer tevreden bent over jouw beleving van seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld:

- de communicatie over seksualiteit loopt beter;

- jouw wensen en ideeën zijn voor jou duidelijk;

- je hebt een sterker zelfbeeld;

- je hebt meer zelfvertrouwen;

- je komt beter voor jezelf op.

6

Ondersteuning bij afscheid en rouw

Met deze behandeling helpen we je bij jouw rouw en verlieservaring. Bijvoorbeeld:

verlies van mogelijkheden;

  • verlies van mogelijkheden;
  • verlies van je ouderlijke huis
  • verlies van medebewoners of andere dierbaren.

Tijdens de behandeling ontdekt je welke verliezen er in je leven waren. En hoe je hiermee omgaat.

Met de behandelaar werk je op verschillende manieren om te zorgen dat het verdriet en gemis minder pijn doet. Het doel is dat je plaats maakt voor mooie herinneringen aan het verlies.

Behandelingen die we niet doen

Bij Driestroom kun je niet terecht voor medicatie voor psychische problemen. Wij behandelen geen psychose, bipolaire stoornis, ernstige eetstoornissen of ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Ook onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen doen we niet.

We bieden geen medische behandeling bij verslaving of problematisch middelengebruik. Of opname in een detox-afdeling. Soms kunnen we een psychische behandeling bieden. Dit ligt aan de soort verslaving. We werken dan samen met de verslavingszorg. Zij bieden dan de medische behandeling van de verslaving. En een opname als dat nodig is.

Hoe kom je bij ons terecht

Een zorgprofessional kan jou aanmelden bij het behandelcentrum. Dit gebeurt via een verwijzing. Dit kan via een verwijzing van:

  • de huisarts (GZSP)
  • de behandelcoördinator of gedragskundige (WLZ-indicatie)
  • de gemeente/ het sociaal wijkteam (Verlengde jeugdhulp-indicatie)

Is je aanmelding binnen? Dan kijken we eerst of het behandelcentrum jou kan helpen. Als dit niet zo is, nemen we contact met je op. We geven je dan advies bij welke organisatie je terecht kan met jouw klachten.

Kunnen we je helpen? Dan nemen we contact met je op. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.