8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Paul van Megen

2024-07-01
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertelt Paul van Megen zijn verhaal.

Actief in twee lokale raden

Paul van Megen woont al zijn hele leven in Nijmegen. En gaat daar ook niet meer weg. Een echte Nijmegenaar. Het bouwen van legosets is zijn grote hobby. Sinds een aantal maanden woont hij op onze nieuwe woonlocatie Oude Weurtseweg. Vlakbij het centrum. Paul is actief in twee lokale raden, zowel op zijn woonlocatie als op zijn werk, bij Werkpost Industriegroep.

Samen met broer Michel

Paul woonde voordat hij bij Oude Weurtseweg kwam, bij Hegdambroek. Hier was een verwantenraad en geen lokale raad met bewoners. Bij Oude Weurtseweg is nu wel een lokale raad met bewoners. Alleen de broer van Paul, Michel, zit er als verwant bij. En dat is heel bijzonder. Paul: “Het is fijn en mooi om dit met mijn broer te kunnen doen. Samen onderwerpen bespreken en voorbereiden voor de lokale raad. Maar ook dat ik dit interview had, heb ik met hem besproken. Hij zei gelijk: Leuk, Paul! Moet je doen!” Michel zat bij Hegdambroek ook al in de raad. Het deelnemen van een verwant aan een lokale cliëntenraad is destijds een bewuste keuze geweest. We gaan met elkaar kijken hoe dit bevalt.

Ik ben lid geworden, omdat ik wilde meepraten over wat er op het werk gebeurt. Ook word je in de raad goed geïnformeerd.
Paul, lid van de lokale raad bij Werkpost Industriegroep en Oude Weurtseweg

Werkafspraken

Op zijn werk bij Werkpost Industriegroep zit Paul al jaren in de lokale raad. Paul: “Ik ben lid geworden, omdat ik wilde meepraten over wat er op het werk gebeurt. Bijvoorbeeld voor welke opdrachtgevers we werken. Ook word je in de raad goed geïnformeerd. Aan ons is het dan om die informatie weer door te vertellen aan onze collega’s. Dat vind ik leuk om te doen. Een belangrijk onderwerp dat we bespraken, waren de werkafspraken. Hoe ga je met elkaar om? Wat doe je als je je onveilig voelt? Hier hebben we goede afspraken over gemaakt als raad en ook met alle collega’s. We lachen veel tijdens het werk en in de raad, maar het is ook belangrijk om over serieuze onderwerpen te praten met elkaar.”

Paul 4153.jpg

Ondersteuning

Over het wonen bij Oude Weurtseweg is Paul zeer te spreken. Paul: “Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij de Oude Weurtseweg. Ik voel me thuis, met de andere bewoners kan ik goed opschieten en de begeleiding is fijn. En ik woon heel dicht bij de stad. Ik loop zo de Waalkade op.” Een van de onderwerpen die Paul de volgende keer in wil brengen in de lokale raad van Oude Weurtseweg is het volle fietsenhok. Paul: “Er kan nu eigenlijk niks meer bij, dus we moeten samen gaan kijken hoe we dit willen.” Véronique Hagemans sluit als coach aan bij beide lokale raden ter ondersteuning. Véronique: “Het is belangrijk dat de bewoners en assistent-medewerkers hun stem kunnen laten horen. Waar ze mee bezig zijn, waar ze tegenaan lopen, wat ze vinden dat anders of beter kan. Wij ondersteunen hen daarin om dat te vertellen.”

Het is belangrijk dat bewoners hun stem kunnen laten horen. Bijvoorbeeld over wat ze vinden dat beter kan. Wij ondersteunen hen daarin om dat te vertellen.
Véronique Hagemans, coach cliëntmedezeggenschap

Trots

Paul: “Ik heb door lid te zijn van twee lokale raden echt geleerd om goed te praten en mezelf uit te spreken over dingen die belangrijk zijn, thuis en op mijn werk. Dingen die belangrijk zijn voor mij, maar ook voor de achterban, mijn collega’s en medebewoners. Ik ben trots op mezelf wat ik heb bereikt en waar ik nu sta.”