8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Elois Siepe

2023-12-11
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertelt Elois Siepe haar verhaal.

Voor alle bewoners van Driestroomhuizen

Vorig jaar is bij Driestroom een nieuwe cliëntenraad gestart. Namelijk de cliëntenraad Franchise. In deze raad zitten bewoners van Driestroomhuizen. Zij denken mee met Driestroom over de franchiselocaties en praten met elkaar en de directeur over plannen van Driestroom, de begeleiding en andere dingen die belangrijk zijn. Elois Siepe woont bij Driestroomhuis De Schalm in Oosterhout en was een van de eerste leden.

Nieuwe uitdaging

Elois vertelt: “Ik kreeg de vraag van mijn gezinshuisouder Radboud of ik in de raad zou willen. Hij dacht aan mij, omdat ik altijd wel een mening heb en dit een goede toevoeging voor mijn ontwikkeling zou kunnen zijn. Dat vond ik zelf ook. Het is goed om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Daarom heb ik gelijk ‘ja’ gezegd. Ook kan ik in deze rol werken aan mijn zelfvertrouwen. Ik vind het soms spannend om voor mezelf op te komen en dat leer ik nu ook in de raad. En dan kom ik natuurlijk niet alleen op voor mijn eigen belang, maar dat van alle bewoners van Driestroomhuizen.”

Van drie naar vijf

Inmiddels heeft de raad vijf leden. Elois: “We begonnen met drie mensen en hebben toen in de vergadering overlegd hoe we meer leden kunnen krijgen. Samen bedachten we ideeën, waaronder het maken van een flyer. Ik sta met mijn foto op de voorkant van de flyer, dat vond ik erg leuk. De flyer hebben we uitgedeeld bij de barbecue van de Driestroomhuizen en hierdoor zijn er twee leden bij gekomen, waardoor we nu met vijf zijn.”

Verschillende kanten

De leden wonen niet bij elkaar in de buurt, omdat de Driestroomhuizen door heel Nederland zitten. Eens per twee maanden treffen ze elkaar bij DROOM! de Aam om te vergaderen. Als dat niet lukt voor een van de leden, vergaderen ze digitaal. Elois: “Iedereen woont in een ander Driestroomhuis, dus het is goed om te horen wat iedereen bezighoudt. Ik woon bijvoorbeeld in een jongvolwassen gezinshuis, maar er zijn ook leden die in een gezinshuis voor kinderen tot 18 jaar wonen. Zo kijken we allemaal vanuit verschillende kanten naar de onderwerpen. Dat is alleen maar goed, vind ik.”

“Iedereen woont in een ander Driestroomhuis, dus het is goed om te horen wat iedereen bezighoudt."
Elois Siepe

Nieuwe ideeën

De raad bespreekt verschillende onderwerpen. Elois: “Je hoort dan gelijkenissen en verschillen, daar doe je dan ook weer nieuwe ideeën van op. Zo hebben wij met ons Driestroomhuis voor het onderwerp brandveiligheid een leuke manier gevonden om hier aandacht aan te besteden. Onze buurman werkt bij de vrijwillige brandweer en hij leidt mensen op bij de brandweer. In ons Driestroomhuis doen we regelmatig een brandoefening, waarbij de mensen in opleiding ons dan uit de kamers moeten halen. Ook leren we van hem dingen over veiligheid, bijvoorbeeld dat je altijd de stekkerdoos uit moet zetten als je weggaat. We hebben zelfs een keer een auto mogen mee blussen.”

Je stem laten horen

Elois: “Het is belangrijk om je stem te laten horen, hoe je over dingen denkt en hoe je dingen aanpakt. Zo kom je samen met elkaar tot oplossingen of nieuwe ideeën. Daarom vind ik het goed dat er nu een cliëntenraad Franchise is, die er is voor alle mensen die in een Driestroomhuis wonen.”