Medezeggenschap in beeld - Sean van Rijsewijk & Sjaak van den Bussche
In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertellen Sean en Sjaak hun verhaal.
Meepraten en ideeën bedenken
Buren, collega’s en inmiddels ook goede vrienden: dat zijn Sean en Sjaak van elkaar. Ze wonen beiden ruim 12 jaar bij De Wikke 3 en werken bij Werkpost Huis van de wijk Triade. Bij De Wikke 3 zitten Sean en Sjaak sinds het begin in de lokale raad. Vorig jaar juni is er bij Werkpost Huis van de wijk Triade ook een lokale raad gestart. Sean en Sjaak waren de eersten die zich hiervoor aanmeldden. Sjaak: “Nu kan ik ook op mijn werk meepraten over wat hier allemaal gebeurt en mijn ideeën delen.” Sean vult aan: “En die ideeën bedenken we niet alleen voor onszelf, maar voor alle mensen die bij Huis van de wijk Triade werken.”
Een fijne gezamenlijke ruimte
In de lokale raad van De Wikke 3 kwamen de afgelopen jaren al veel onderwerpen voorbij. Sean: “De inrichting van De Wikke 3 is mij het meest bijgebleven. We vonden de gezamenlijke ruimtes niet zo handig en gezellig ingericht. Met de raad hebben we een voorstel gedaan hoe wij dachten dat het ingericht zou moeten worden. Onze wens was bijvoorbeeld een grote eettafel, waar iedereen kan aanschuiven, en ook een gezellig hoekje met een bank en tv. De teamleider stemde hier na de vergadering mee in en zo hebben we al jaren een fijne gezamenlijke ruimte bij De Wikke 3. Zonder de raad zou dit er nu niet geweest zijn.”
Samen met Theater Klare Taal
Bij Werkpost Huis van de Wijk Triade bestaat de lokale raad uit mensen van Theater Klare Taal, die hun thuisbasis ook in Huis van de wijk Triade hebben, en mensen van Werkpost Huis van de wijk Triade. Sjaak: “Je moet in onze raad aan de mensen van beide locaties denken. Toen Theater Klare Taal bijvoorbeeld in Huis van de wijk Triade kwam, werd het een stuk drukker tijdens de pauze.” Sean: “Als raad hebben we toen geadviseerd om mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten, eerder naar de kantine te laten gaan. Zo hebben zij meer ruimte om goed te bewegen tijdens het pakken van koffie en thee. De teamleider was hier enthousiast over, dus dit advies is overgenomen.”
Struikelblok
Sean en Sjaak vinden het leuk om acties op te pakken na een raadsvergadering. Sjaak: “We spraken in de vergadering over het organiseren van een uitje. Samen met Sean ben ik alle mensen van Werkpost Huis van de wijk Triade afgegaan om te vragen waar zij naartoe willen en wanneer. In de volgende vergadering nemen we dan een beslissing.” Soms komt het voor dat er zaken blijven liggen na een vergadering. Dan wordt er een actie uitgezet en daar blijft het bij. Sean: “We hebben bijvoorbeeld besloten dat er een werkgroep komt voor de inrichting van de kantine. Die werkgroep is er alleen nog steeds niet. Acties echt oppakken, kunnen we met z’n allen nog beter doen. Dit is een groot struikelblok. Zo krijgen we namelijk niet altijd de dingen van de grond die we graag willen. En die belangrijk zijn voor ons allemaal!”
Goede uitleg
Omdat Sean en Sjaak in twee lokale raden zitten, krijgen ze informatie soms ook twee keer. Bijvoorbeeld over de nieuwe medezeggenschapsregelingen en wat dit betekent voor de lokale raad. De raad is om instemming gevraagd. Sean: “Dit onderwerp stond op beide raadsvergaderingen op de agenda. Omdat het een best ingewikkeld onderwerp is, was het voor ons fijn dat we het twee keer bespraken.” Sjaak: “Ook is er een video gemaakt om dit onderwerp verder uit te leggen. Dat vind ik erg fijn, omdat ik niet kan lezen. Op deze manier kan ik wel horen en zien waar het over gaat. En dus ook meepraten hierover, want dat vind ik belangrijk.”