8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Leon en Simone

2024-03-18
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertellen Leon en Simone van woonlocatie Oude Graafseweg hun verhaal.

Samen het jaarplan maken met waardevolle input van de lokale raad

Elk jaar meten we bij Driestroom hoe tevreden de mensen die we ondersteunen zijn over hun ondersteuning. We willen weten wat er goed gaat en wat nog niet goed genoeg gaat. Zodat we dit het jaar daarna nog beter kunnen doen. Ook bij woonlocatie Oude Graafseweg in Nijmegen hebben we dit gemeten. De resultaten uit dit onderzoek besprak teamleider Simone met de lokale raad*. De input uit het onderzoek en de feedback vanuit de lokale raad hierop, nam Simone mee bij het opstellen van het jaarplan. Het jaarplan wordt elk triaal met de lokale raad geëvalueerd. Leon, voorzitter van de lokale raad Oude Graafseweg, en Simone vertellen hierover.

Gegroeid in voorzitterschap

Leon woont tien jaar bij Oude Graafseweg. Leon: “Ik ben al jaren lid van de lokale raad. Sinds vier jaar ben ik ook voorzitter. Dat vind ik leuk om te doen. Ik houd vinger aan de pols, zorg dat de notulen er op tijd zijn en stel samen met de coach medezeggenschap de agenda vast voor de volgende vergadering. In het begin vond ik het lastig om er wat van te zeggen als de leden door elkaar praatten en we lang bij een onderwerp bleven hangen. Met wat tips van Simone heb ik geleerd om dat wel te doen en dat gaat nu goed.” Simone: “Het is mooi om te zien hoe Leon daar zo in is gegroeid. Hij houdt mij en de coach medezeggenschap ook altijd scherp. Bijvoorbeeld als de notulen er nog niet is.”

Ik vind het belangrijk dat de input van ons, de bewoners, meegenomen wordt. Daarom vond ik het fijn dat Simone samen met ons opliep bij het opstellen van het jaarplan naar aanleiding van het cliëntervaringsonderzoek.
Leon, voorzitter lokale raad Oude Graafseweg

Luisteren naar bewoners

Leon: “Ik vind het belangrijk dat de input van ons, de bewoners, meegenomen wordt. Daarom vond ik het fijn dat Simone samen met ons opliep bij het opstellen van het jaarplan naar aanleiding van het cliëntervaringsonderzoek.” Simone: “Ik sluit me helemaal aan bij Leon. Het is ontzettend belangrijk dat er naar de bewoners geluisterd wordt en we in verbinding met elkaar zijn. Samen hebben we de belangrijkste punten uit het onderzoek gehaald. Deze uitkomsten heb ik in geschreven taal vormgegeven, maar ook gevisualiseerd. Zo kon iedereen het tijdens de bespreking in de lokale raad goed volgen.”

Jaarplan evalueren

De belangrijkste punten waren: nieuwe begeleiders, voeding en afspraken met elkaar. Simone: “De leden van de lokale raad hadden nuttige input, zoals dat zij het fijn vinden als nieuwe begeleiders op tijd voorgesteld worden. Maar ook dat de maaltijden niet lekker waren en dat we plezierig met elkaar om moeten gaan.” Leon: “Samen hebben we deze punten omgezet in acties, die Simone heeft opgenomen in het jaarplan. Het jaarplan evalueren we elke vier maanden in de lokale raad om te kijken hoe het met de acties staat. Zo blijven we op de hoogte, zijn we betrokken en zien we of er iets mee gedaan wordt. Hier ben ik scherp op, want ik wil dat iedereen fijn kan wonen bij Oude Graafseweg en er gehoor wordt gegeven aan onze vragen.”

Ik vind het mooi om te horen van Leon dat hij bij Oude Graafseweg kan wonen zoals hij graag wil. Samen met mijn team dragen we bij aan het alledaags geluk van de bewoners van Oude Graafseweg. Dat maakt mij gelukkig.
Simone, teamleider

Zo zelfstandig mogelijk wonen

Wonen bij Oude Graafseweg bevalt al tien jaar goed voor Leon. Net zoals zijn werk bij Food for Care in het Radboudumc. Leon: “Ik vind het fijn dat ik hier zo zelfstandig mogelijk kan wonen en ondersteuning krijg wanneer ik dat nodig heb. Mijn werk is in de buurt en ook de winkels.” Simone: “Ik vind het mooi om te horen van Leon dat hij bij Oude Graafseweg kan wonen zoals hij graag wil. Samen met mijn team dragen we bij aan het alledaags geluk van de bewoners van Oude Graafseweg. Dat maakt mij gelukkig.”

*Sinds 1 februari is Simone teamleider van woonlocatie Nijevelt in Nijmegen. Haar vervanger bij Oude Graafseweg is Daniël van den Brink.