8,4

Op basis van 36 reviews36 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar verhalen

Ulrich volgt als zij-instromer een BBL-opleiding

Ulrich Cruden zit in zijn derde jaar van de opleiding begeleider voor specifieke doelgroepen, die hij via Driestroom volgt aan het ROC in Nijmegen. Ulrich: “Hiermee kan ik bij alle woon- en werklocaties van Driestroom werken.”

Een andere tak van sport

Als zij-instromer komt Ulrich oorspronkelijk uit een hele andere branche. “Ik kom uit de voetbalwereld en heb 6,5 jaar gespeeld bij NEC. Helaas heb ik moeten stoppen door een chronische blessure.” Na andere werkzaamheden werd Ulrich een aantal jaar later benaderd door de NEC/FC OSS voetbalacademie om hier aan de slag te gaan als trainingscoach. Ulrich: “Dit was me op het lijf geschreven! Ik heb hier echt een geweldige tijd gehad. Ik heb veel geleerd op het gebied van het geven van voetbaltrainingen, maar ook van pedagogie.”

Voor het eerst kennis met de zorg

Toen Ulrich met wat andere collega's door een reorganisatie weg moest, maakte hij via een vader van een van zijn leerlingen voor het eerst kennis met de zorg. “Hij was mede-eigenaar bij een woonvorm voor jongvolwassenen met een ontwikkelingsachterstand en vroeg of ik hier zou willen werken als sportcoach. Ik kon hier uiteindelijk doorgroeien naar ondersteuner van de bewoners.” Ook is Ulrich nog via detachering werkzaam geweest als onder andere pedagogisch toezichthouder en ambulant begeleider voor moeilijk opvoedbare jongeren en jongvolwassenen met autisme. Ulrich: “Dit lag me wel, ik vond het heel erg leuk en ik kreeg veel complimenten over mijn werk. Ik wilde graag meer leren over autisme en hoe je hierin beter kunt ondersteunen, maar hier waren helaas geen mogelijkheden voor. Ik zag mezelf daar niet nog veel langer nog werken als ik mij niet kon ontwikkelen.” Toen Ulrich in 2018 uiteindelijk drie maanden in de WW belandde, gaf hem dit de kans om goed na te denken over wat hij precies wilde. “Wat ik echt leuk vond, was natuurlijk de sportwereld, maar er waren geen vergelijkbare vacatures bij andere voetbalacademies. Het werken met mensen met autisme trok me wel. En door mijn zoon met autisme (PDD NOS) had ik veel affiniteit met de zorg. Ik dacht: hier ga ik voor.” Ulrich solliciteerde bij meerdere organisaties, maar kreeg van Driestroom meteen reactie. Ulrich: “Ik ging op gesprek en dat pakte positief uit. 

Ik heb mij hier heel goed kunnen ontwikkelen
Ulrich CrudenBBL-er

Terug naar de schoolbanken

Via het leerwerktraject gaat Ulrich één dag naar school en werkt hij drie dagen. “Ik moest echt wennen. Ik was verbaasd door alle stof die ik tot mij moest nemen, maar mijn studieloopbaanbelgeleider heeft me hierbij goed geholpen.” Met 56 jaar is Ulrich de oudste in de klas. “Mijn klasgenoten zijn 20 tot 30 jaar jonger. Hier moest ik ook wel even aan wennen, maar we zijn een hechte groep geworden en dat is mooi om te zien.” Als Ulrich wordt gevraagd hoe hij de BBL-opleiding ervaart, heeft hij meteen een antwoord. “Het is veel werk, maar dan heb je ook wat. Je bent niet elke dag op school, dat is sowieso een voordeel voor mij. En de lesstof wordt op een prettige manier aangeboden. Natuurlijk is het ene vak leuker dan het andere vak, maar ik ben blij dat deze mogelijkheid er is.” Zelfs het communiceren met zijn zoon gaat nu al jaren beter. Ulrich: “Hij is mijn grootste vriend geworden. Hij is heel erg teruggetrokken door zijn beperking, maar we hebben heel goed contact en trekken veel met elkaar op.”

Ervaring opdoen op verschillende locaties

Doordat hij via de BBL-opleiding elk jaar op een andere locatie werkt, heeft Ulrich veel ervaring op kunnen doen. Zo kon hij meteen aan de slag bij Hegdambroek, een voormalige woonvorm voor volwassenen. In zijn tweede jaar werkte Ulrich bij Werkpost Industriegroep, waar hij het erg naar zijn zin heeft gehad. "Ik heb mij hier heel goed kunnen ontwikkelen". Sinds kort werkt Ulrich bij woonvorm Hillekensacker.

Wat brengt de toekomst

In 2024 hoopt Ulrich zijn diploma te bemachtigen en daarna aan de slag te gaan bij een van de locaties, maar met welke doelgroep weet hij nog niet helemaal. Ulrich: "Het mooiste aan het werken met mensen met een zorgvraag is dat ze direct reageren vanuit hun hart. Of het nou vanuit boosheid of blijdschap is. Dat zie ik ook bij mijn zoon."

Werken in de zorg, maar nog niet de juiste papieren?

Dan is een BBL-opleiding misschien iets voor jou! Wij zorgen voor:

  • Een betaalde opleiding voor (persoonlijk)begeleider of pedagoog;
  • Een mbo- of hbo-diploma;
  • Een toffe baan en werkervaring;
  • Een leerlingsalaris volgens onze cao.