8,1

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar verhalen

Een werkdag uit het leven van Jolanda

Het verschil maken in het leven van iemand anders. Dat is waarom Jolanda van den Bosch al meer dan 40 jaar werkzaam is in de gehandicaptenzorg. Een probleem oplossen, een luisterend oor bieden en de verzorging bieden die de mensen nodig hebben. Er zijn volgens Jolanda zoveel manieren om bij te dragen aan een geslaagde dag. Als flexmedewerker heeft Jolanda een contract voor een aantal uur per week en ze plant deze uren zelf in.

Van alle markten thuis

Het was in de jaren 70 toen Jolanda voor het eerst kennismaakte met het vakgebied. “Ik zat op de sociale academie. Regelmatig kwamen er mensen vertellen over hun werk. Zo kwam er ook iemand vertellen over Inrichtingswerk, zo heette het toen nog. Het sprak mij wel aan. In een huiselijke sfeer met die jongens aan de slag”, vertelt ze. Ze heeft gewerkt op verschillende woonvormen, leidde de timmergroep, werkte met textiel en gaf kookles bij verschillende dagbestedingslocaties. Ze was en is van alle markten thuis. Tegenwoordig werkt Jolanda voornamelijk bij de woonvormen.

Geen enkele werkdag is hetzelfde. Wel heb ik voor elke werkdag hetzelfde motto: hoe kan ik aan de vraag van de betreffende bewoner voldoen?
Jolanda van den BoschFlexwerker

Aandacht

Jolanda: “Ze vertrouwen je volledig en dat is heel bijzonder om te ervaren. Hele levensverhalen worden er verteld. Zo herinner ik mij tot op de dag van vandaag nog verschillende mensen die al een tijdje geleden zijn overleden. Ik weet nog wat we hebben meegemaakt en wat ze hebben gezegd. Het is heel dankbaar dat je een bijdrage hebt kunnen leveren aan hun leven. En dat maakt het dat ik mijn laatste werkjaren nog graag wil doorbrengen in de gehandicaptenzorg.”

Zo ziet een globale werkdag eruit

14:45 uur: Start dienst

Overdag hebben er andere collega’s gewerkt. Samen bespreek je wat er overdag is gebeurd en wat er ’s avonds op het programma staat. Moet er iemand naar de dokter bijvoorbeeld of is er iets vervelends gebeurd?

16:00 uur: Bewoners komen thuis

Tussen 16.00 uur – 16.30 uur komen de bewoners thuis van hun dagbesteding. In hun schrift staat wat ze hebben gedaan of wat er is gebeurd. Hierover kan je dan het gesprek aangaan.

17:30 uur: Samen eten

In het weekend koken we zelf en doordeweeks wordt er gekookt. Iedereen heeft voor en na het avondeten taken. Denk aan het dekken van de tafel of het inruimen van de afwasmachine.

18:30 uur: Verschillende activiteiten

’s Avonds kunnen er verschillende activiteiten zijn waarmee je moet helpen. Zo wordt er maandagavond gezwommen. Altijd gaat er een begeleider mee, die helpt met het aan- en uitkleden. De bewoners die thuisblijven help je op weg. Samen televisie kijken, de nagels lakken, waar ze ook zin in hebben.

22:00 uur: Ondersteuning bieden

Je helpt bij ADL (Algemeen dagelijks levensverrichtingen), zoals het tandenpoetsen en wassen.

22:45 uur: Einde van de dienst

De collega die waak- of slaapdienst heeft praat je bij.

Meer weten over het werken bij Driestroom?Onze recruiters vertellen je graag meer