8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar verhalen

Leren wat je wil leren én zoveel mogelijk leren

Tessa Hendriks is student Social Work aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Ze loopt haar stage bij woonvorm Hegdambroek vanwege de minor Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), maar dit is niet haar eerste kennismaking met deze doelgroep.

“Hiervoor studeerde ik Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Daar heb ik veel verschillende doelgroepen leren kennen, van kinderen, ouderen tot jongeren. Toen wist ik het al, de doelgroep LVB vind ik super interessant. Ze zijn zo eerlijk en waarderen dat je er bent. En wat ik fijn vind is dat je met hen echt een gesprek kan voeren.” In haar 2de studiejaar van Social Work kwam ze in aanraking met ambulante dienstverlening van Driekracht, waar ze uiteindelijk haar stage liep. De keuze was dan ook snel gemaakt toen ze weer een nieuw stagebedrijf zocht.

Het zoeken van een geschikte stageplek

“Ik zou eerst bij een andere locatie binnen Driestroom starten, dat ging op het laatste moment niet door. Wat baalde ik hiervan. Gelukkig dacht de praktijkopleider van Driestroom met mij mee. Voor ik het wist was er een nieuwe plek voor mij gevonden hier bij Hegdambroek. Zo fijn dat ze zich voor mij inspanden.”

Een woonvorm was wel even wennen voor haar. “Ik had nul ervaring met deze intensieve vorm van begeleiding. Bij Driekracht, waar ik nu ook nog één dag in de week werk, begeleid je mensen op specifieke momenten. Bij een woonvorm begeleid je de hele dag bij alles wat er voorbij komt. De verzorgende taken waren voor mij helemaal nieuw. Het leuke is wel dat ik zelf mag aangeven wat ik hiervan wil leren. ”

Ik mag zelf aangeven wat ik wil leren van de verzorgende taken, zo fijn!
Tessa HendriksStagiaire

Leermomenten

Voor Tessa ligt de uitdaging vooral op het voeren van gesprekken. Tessa geeft een voorbeeld: “Een bewoner wil deelnemen aan een activiteit, hij houdt erg van schilderen. Ik probeer hem tijdens een gesprek te motiveren en erbij te houden want hij dwaalt best snel af. Tegelijkertijd probeer je tijdens zo’n gesprek de balans te vinden tussen motiveren en dwingen, want dat laatste wil je absoluut niet.” Op deze uitdaging ligt ook gelijk de focus voor de rest van haar stageperiode. “Naast het voeren van een gesprek is je eigen houding ook erg belangrijk. Ik hoop hier nog meer over te leren en feedback te krijgen op hoe mijn houding overkomt.”

Ook stage lopen bij Driestroom?

Meer weten over onze stagemogelijkheden?Onze praktijkopleiders helpen je graag verder