Medewerkers
Als je het hebt over kwaliteit dan gaat het eigenlijk ook altijd over medewerkers. Zij zijn de basis van de zorg en ondersteuning die geboden wordt. Hier kan je lezen wat we in 2023 hebben gedaan om ervoor te zorgen dat onze medewerkers zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. En daarmee zorgen voor goede kwaliteit van ondersteuning.
Arbeidsmarkt
In 2023 hebben we bij Driestroom flink ons best gedaan om nieuwe medewerkers te vinden. Door de inzet van arbeidsmarktcommunicatie zorgen we dat mensen die bij ons willen werken ons makkelijker kunnen vinden.
Ook hebben we contacten gelegd met studenten die nog op school zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld vrijwilliger, stagiaire of leerling worden. Hiervoor hebben we ook de Driestroom Campus opgericht. Daarin werken we samen met de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem- Nijmegen. In het schooljaar 2022-2023 zijn er 93 studenten ingezet bij Driestroom. Activiteiten die studenten met mensen die we ondersteunen ondernemen zijn wandelen, bewegen, voorlezen, het organiseren van een nieuwjaarsborrel, leren reizen met de bus, leren koken en nog veel meer. En wie weet, misschien worden ze later wel échte medewerkers van Driestroom.
Het duurde in 2023 gemiddeld 25 dagen om nieuwe mensen te vinden. Dat is binnen ons doel van maximaal 4 weken. Als iemand bij ons komt werken, willen we ervoor zorgen dat diegene zich meteen thuis voelt.
Ondernemerschap medewerkers
In 2023 hebben we bij Driestroom extra stappen gezet om alle medewerkers te helpen om hun eigen duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Dat betekent dat we iedereen aanmoedigen om goed voor zichzelf te zorgen en prettig te werken.
We hebben speciale ambassadeurs aangesteld. Zij maken anderen bewust van het belang van duurzame inzetbaarheid. En dat je zelf verantwoordelijk bent voor je werk en hoe je je voelt. Je hebt zelf de touwtjes in handen en Driestroom biedt hierin ondersteuning waar mogelijk.
Om het nog beter te maken ontwikkelde we ook het Platform Alledaags Werkgeluk en gaven we iedereen 2 uur per jaar om mee te doen aan activiteiten die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en daarmee aan duurzame inzetbaarheid.
Ook hebben we een jaarlijks supportgesprek ingevoerd. In dit gesprek ligt het initiatief bij de medewerker. De medewerker kan zelf aangeven welke onderwerpen hij wil bespreken, passend bij het model duurzame inzetbaarheid.
Voor de leidinggevenden is het opleidingsprogramma Leiderschap in beweging gestart. Daarmee kunnen ze zichzelf en hun team nog beter ondersteunen. Dit programma gaat door in 2024 en 2025.
In 2023 hebben we bij Driestroom ook extra goed nagedacht over hoe we onze medewerkers kunnen helpen. We willen ervoor zorgen dat iedereen zich nog beter kan ontwikkelen in het werk. Daarom hebben we ons opleidingsbeleid geëvalueerd en aangepast, zodat het beter aansluit bij de behoeftes van onze medewerkers. Er zijn onder andere online trainingen en cursussen, zodat medewerkers flexibel kunnen blijven leren.
We hebben ook iets gedaan om nog beter samen te werken. Medewerkers worden aangemoedigd om open en opbouwend te zeggen wat ze denken. Dat is belangrijk, want zo voelen we ons allemaal gehoord en gewaardeerd en ervaren we een prettige werkomgeving.
Verder hebben we gekeken naar hoe we het werk in de langdurige zorg anders kunnen doen. Samen met de medewerkers hebben we bedacht hoe we taken anders kunnen verdelen. En we gebruiken nieuwe hulpmiddelen, zoals Digicontact, om ons te helpen.
Al met al zijn er in 2023 veel dingen gedaan om ervoor te zorgen dat medewerkers graag bij Driestroom werken en blijven werken. We willen door deze verbeteringen graag een aantrekkelijke werkgever blijven voor onze medewerkers.
Het bevorderen van Alledaags geluk van de mensen die wij ondersteunen gaat hand in hand met het bevorderen van Alledaags werkgeluk van onze medewerkers.