8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Zelfstandig leren wonen bij De Wikke 3

2022-05-09

Kelly van Kleef woont sinds twee jaar bij De Wikke 3 in de Arnhemse wijk Malburgen. Ze werkt bij kinderboerderij de Goffert in Nijmegen en Werkpost DrieGasthuizen in Arnhem. Daarnaast zit ze bij alle drie de locaties ook bij de lokale raad. En misschien komt daar binnenkort nog een kolomraad bij. Kelly: “Ik zit in best veel lokale raden, omdat ik medezeggenschap belangrijk vind. Het gaat om mijn leven thuis en op mijn werk, dus daar wil ik over meepraten.”

Goed gevoel

Bij De Wikke 3 heeft Kelly een eigen appartement met een badkamer, keukenblok en woon/slaapkamer op de derde verdieping. Kelly: “Ik ben bij De Wikke 3 gaan wonen omdat ik mijn ouderlijk huis uit wilde en meer zelfstandig wilde wonen. De Wikke 3 is hiervoor de perfecte plek en het voelde ook gelijk goed. Na een gesprek, een kijkmiddag en een keertje mee-eten met de andere bewoners, wist ik dat dit mijn nieuwe thuis zou worden. En ik viel gelijk met mijn neus in de boter, want toen ik twee jaar geleden naar De Wikke verhuisde, had ik in mijn eerste week hier direct twee verjaardagen van medebewoners.”

Samen op pad

Kelly: “Als ik thuis ben bij De Wikke 3, dan ben ik ook echt thuis en vind ik het fijn om me soms in mijn kamer terug te trekken. Dan kan ik nog even rustig over de dag nadenken wat er allemaal gebeurd is. Aan de andere kant vind ik het ook fijn om contact te hebben met mijn vijf medebewoners van De Wikke 3. We koken en eten elke dag samen en gaan er regelmatig op uit, bijvoorbeeld naar het winkelcentrum. Altijd op de fiets.”

Zelfstandig leren wonen

Bij het zelfstandig leren wonen krijgt Kelly ondersteuning van haar persoonlijk begeleider en als zij er niet is, van andere begeleiders die aanwezig zijn. Kelly: “Elke zondag heb ik een moment staan met de begeleiders om af te stemmen. Wat gaat al goed en waar kan ik nog ondersteuning bij gebruiken. Bijvoorbeeld het netjes houden van mijn kamer vind ik lastig, daar hebben we het dan samen over. Verder leer ik om voor mezelf te koken en mijn medicatie in eigen beheer te doen. Als ik verder ergens hulp bij nodig heb of over wil praten, kan ik altijd een beroep doen op de begeleiders. Ze luisteren goed naar mij en het contact is prettig.”

Afwisseling en uitdaging

Kelly: “Na het eten heeft iedereen een taak zoals het afruimen van de tafel, stofzuigen of de vaatwasser inruimen. Daarna ga ik het liefst naar mijn kamer om de rust op te zoeken. Dat is het fijnste moment van de dag voor mij. Ik laad me dan weer helemaal op voor mijn volgende werkdag. Kelly werkt twee dagen per week bij Werkpost Driegasthuizen en drie dagen per week bij kinderboerderij de Goffert. Kelly: “Ik vind het heerlijk om aan het werk te zijn. De ene dag zorg ik voor de dieren en de andere dag zorg ik ervoor dat de oudere bewoners van zorgcentrum DrieGasthuizen een fijne dag hebben. Een mooie afwisseling met elkaar en het geeft veel uitdaging. Dat heb ik ook wel nodig, anders ben ik snel uitgekeken op het werk.”

Mijn thuis

Sinds februari van dit jaar woont hamster Elvin bij Kelly. Kelly: “Ik ben een echte dierenvriend en vind het leuk om met mijn hamster te spelen. Soms laat ik hem ook vrij lopen in de kamer, alleen botst hij dan overal tegenaan.” Terugkijkend op de afgelopen twee jaar is Kelly blij met haar keuze om uit huis te gaan en te verhuizen naar De Wikke 3. Kelly: “De Wikke 3 is mijn thuis en ik hoop hier nog lang en steeds een beetje meer zelfstandig te wonen.”