8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Werken bij Haans, meedoen in de maatschappij

2022-08-26

“Meedoen in de maatschappij, dat zijn moeilijke dingen hoor. Het gaat ook over waardering.” Een beetje ontroerd vertelt Berto zijn verhaal. Met zijn 46 jaar heeft hij veel levenservaring, helaas waren dit niet altijd fijne ervaringen. Bij Werken bij Haans is hij op zijn plek en kan hij zijn wie hij is. Én voelt hij dat hij van waarde is voor de maatschappij.

Ideale combinatie

Bij het werkinitiatief, van franchisenemer Thomas Haans, onderhouden de jongens het sportcomplex De Pinkenberg in Velp. Ze maken de kantine schoon, zorgen voor frisse kleedkamers en onderhouden de sportvelden. ’s Ochtends werken ze, ’s middags sporten ze. Volgens Thomas de ideale combinatie om te werken aan zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Bij Berto werkt deze formule goed: “Berto is echt gegroeid in zijn zelfvertrouwen. Hij kan heel goed samenwerken en geeft de andere jongens ook veel tips, zonder belerend te zijn overigens. Want Berto is wel de oudste van het stel”, vertelt Thomas.

Koken voor de jongens

Berto is op donderdag op het sportcomplex te vinden. Op de dinsdag en woensdag werkt hij bij Phoenixx Broodplankje, een lunchroom op het terrein bij Phoenixx in Velp waar Berto ook onder begeleiding woont. “Ik ben niet van het stilzitten, ik houd van aanpakken. Mensen helpen, dat vind ik fijn. Bij Werken bij Haans kook ik vooral voor de andere jongens.” Thomas vult aan: “Koken is echt zijn passie. Hij maakt zelfstandig de lunch klaar. Eerst waren het alleen soepen nu maakt hij hele maaltijden. Ik neem af en toe alleen een kijkje of alles goed gaat, meer niet.” Ook voor de andere taken die gedaan moeten worden draait Berto zijn handen niet om.

Goede berichten

In het begin moest Berto wel even wennen aan zijn nieuwe baan. “Hoe kijken ze tegen mij aan? Hoe gaan ze met mij om? Dat vond ik wel spannend.” Berto bedoelt hiermee de supporters van sportclub Veluwezoom. Maar er was en is niets meer dan lof voor en over hem. “Wat een goede jongen, hoor ik mensen weleens zeggen. Of dan zeggen ze dat ze niet willen dat ik wegga. Het zijn allemaal goede berichten en dat is fijn!” Tussen de jongens gaat het ook goed, ze zijn een goed team. “Weetje, het gaat niet alleen om Thomas, het gaat om elkaar. We ondernemer ook veel dingen samen. Een etentje, een barbecue enzovoorts. Zo ontstaan er ook goede contacten onderling”, vertelt Berto.

Toekomst

Het gaat zelfs zo goed met Berto dat hij ook in weekend aan het werk (vrijwilligerswerk) is bij de sportvereniging. Bij grote feesten en evenementen staat Berto vaak in de keuken, achter de bar of achter de barbecue. Met een glimlach van oor tot oor werkt hij knetterhard om de bezoekers een fijne dag te bezorgen. Als dit niet meedoen in de maatschappij is, als dit niet waardering is… “Hoe ik de toekomst zie? De ervaringen die ik opdoe bij Werken bij Haans en als vrijwilliger brengen mij alleen maar verder, daar ben ik van overtuigd.”