8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Van vrijwilligerswerk tot baan

2023-01-31

De pannenkoekenboot in Nijmegen. Je kent ‘m vast wel. Terwijl je een mooie tocht over de Waal maakt, kun je genieten van de lekkerste pannenkoeken. Frank Glaser werkt op de pannenkoekenboot. Hij doet de afwas, maakt schoon in de keuken en bakt zo nu en dan ook pannenkoeken. En is er personeelstekort op de pannenkoekenboot in Amsterdam of Rotterdam. Dan pakt Frank met liefde de trein om daar te gaan werken.

Kennismaking

De eerste kennismaking van Frank met de pannenkoekenboot was in 2004. Toen voer hij als gast mee op een van de rondvaarten. Dit beviel zo goed, dat hij contact legde met Judith (bedrijfsleider Pannenkoekenboot Nijmegen) om te vragen of hij als vrijwilliger kon helpen op de boot. En dat kon! Naast zijn werk als vrijwilliger op de pannenkoekenboot werkte Frank al die jaren ook bij de Eetage van Driestroom en in een woonzorgcentrum. Tot ongeveer een jaar geleden. Het werk bij de Eetage en het woonzorgcentrum stopte, waardoor Frank op zoek ging naar ander werk. Nouja, ander werk. Hij heeft van zijn vrijwilligerswerk op de boot zijn werk kunnen maken en werkt nu vier dagen per week, en soms vaker, in de keuken van de pannenkoekenboot. Een keer per twee maanden komt de jobcoach van Begeleid Werken Driestroom langs.

Takenpakket

Frank: “Mijn vader zat vroeger ook in de horeca en dat heeft hij een beetje aan mij doorgegeven. In het weekend begin ik om 12.30 uur en doordeweeks meestal om 15.30 uur. Ik was alle borden, kopjes en bestek af en zorg ervoor dat de keuken er netjes uitziet. Ook vul ik het buffet aan en haal de benodigde producten die onder het dek liggen, zodat Chris, de kok, aan de slag kan. Op rustige momenten leert Chris mij ook pannenkoeken bakken of glutenvrij beslag maken. En als hij even achter het fornuis weg moet, draai ik de pannenkoeken om, zodat ze niet aanbakken. Mijn takenpakket wordt steeds verder uitgebreid en daar ben ik blij mee. Zo leer ik telkens nieuwe dingen.”

Hecht team

Het team van de pannenkoekenboot is hecht. Frank: “We hebben plezier met elkaar en lachen veel. Ons team bestaat uit ongeveer 16 mensen. Als we dingen vieren, zoals een nieuwjaarsborrel, doen we dat samen met de mensen van de pannenkoekenboten in Amsterdam en Rotterdam. Die mensen ken ik ook goed, want ik heb de laatste tijd regelmatig op de boot in Amsterdam of Rotterdam gewerkt. Dan pak ik vanuit Nijmegen de trein om een dag daar te werken.”

Reizen en het water

Reizen en op het water zijn, zijn dingen die Frank graag doet. Frank: “Ik ben naar Londen geweest met de trein, ga regelmatig met een boot op vakantie en heb een 10-daagse cruise gemaakt. Ook houd ik ervan om dagjes uit te gaan met vrienden. En ik ga graag naar mijn werk. Ik vind het dan ook jammer als de boot een keer niet vaart en ik niet hoef te werken. Daarom heb ik tegen Judith gezegd dat als het druk is of er extra vaarten zijn, ze me altijd mag appen en dat ik graag extra kom werken."