9,2

Op basis van 32 reviews32 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Thuiskomen bij Spetters

2021-05-10

“Het was alsof we thuiskwamen bij Spetters. De sfeer was gelijk goed”, vertelt Corrie Beks, de moeder van Sophie. Sophie is een vrolijke én ondeugende dame van bijna 20 jaar. Ze heeft een verstandelijke beperking. Sinds 2 jaar gaat Sophie naar Spetters. “Sophie is weer helemaal zichzelf!”

Spetters

Spetters in Nijmegen biedt dagbesteding aan jongeren en jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking. “De eerste dag was gelijk goed. Er lag een mat met daarop allemaal speelgoed voor Sophie klaar.” Sophie communiceert via pictogrammen en gebaren, ze praat niet. Ze heeft een eigen willetje en wil graag haar eigen gang gaan. Helaas liep Corrie hier bij vorige plekken wel tegenaan. “De deur van de klas zat dan dicht, Sophie kon niet even weg lopen van de drukte. Het beperkte haar. Haar reactie was automutileren, zichzelf pijn doen. We zagen Sophie helemaal verdwijnen, ze kon zichzelf niet zijn. Bij Spetters kan ze alle kanten op. De deur staat open en er is zelfs een ruimte voor haar ingericht waar ze zichzelf even kan terug trekken, zo fijn!”

Schommelen

Een dag bij Spetters bestaat uit bewegen, snoezelen en activiteiten. Voor Sophie is schommelen een favoriet. En eten, daar maak je Sophie ook blij mee. De begeleiders van Spetters passen het programma aan op de jongeren. “Sophie houdt van eten. Als ze alleen al eten ziet, kan ze niet meer wachten. Maar dat is tegelijkertijd ook frustrerend voor haar want ze moet vaak wel even wachten. Bij Spetters zetten ze het eten altijd op tafel klaar. De andere jongeren zitten in een rolstoel. Maar Sophie niet, zij wil gelijk aanvallen. Nu schermen ze het eten af zodat Sophie het nog niet kan zien. Ze houden rekening met Sophie”, vertelt Corrie.

Stimuleren

Met verschillende materialen stimuleren de begeleiders de ontwikkeling van de jongeren, denk bijvoorbeeld aan een spelcomputer. Ook stimuleren ze de zintuigen aan de hand van persoonlijke zintuiglijke verhalen. Bij Spetters maken ze gebruik van de LACCS methode. De eerste en misschien wel belangrijkste pijler is de ‘l’ van Lichamelijk welzijn. Pas als de jongere goed in zijn vel zit, kan er verder gewerkt worden aan Alertheid, Contact, Communicatie en Stimuleren. “Het is een mooie methode. Ik pas het thuis ook toe. Als Sophie niet lekker in haar vel zit, kun je de rest ook wel vergeten”, vertelt Corrie. Spetters heeft sinds een tijdje een nieuwe groep, Bubbel. Sophie zit op deze groep. “Je ziet dat de jongeren elkaar uitdagen. Laatst zat één van de jongens samen met Sophie op een skelter, ze genoot!”

Sophie’s plek

Spetters is echt Sophie’s plek. “We hebben onze vrolijke meid weer terug. Ze lacht en is blij. Ze onderneemt weer van alles en is lekker actief. Dat komt echt omdat ze bij Spetters op haar plek is. Ik hoop dat Sophie nog lang naar Spetters kan gaan”, besluit Corrie. Dat kan zeker. Spetters is er voor jongeren en jongvolwassenen. Er is geen maximale leeftijd tot wanneer ze bij Spetters terecht kunnen. Zolang de jongere er maar op zijn plek is, dat is het belangrijkste.

Meer informatie?

Er is bij Spetters nog plek voor jongeren en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking die graag een leuke, gezellige en sfeervolle dagbestedingsplek willen. Dus wil je eens komen kijken en ervaren hoe een dag bij Spetters eruit ziet? Schroom dan niet om te bellen! Spetters 06 – 123 36 498.