8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Op weg naar zelfstandigheid op de Van Peltlaan

2022-01-19

Een mooie waardering ontvangen, hoe fijn is dat! Een tijd geleden ontvingen we een hele mooie mail van Thimo, één van de bewoners van de Van Peltlaan in Nijmegen. Naar aanleiding van zijn mail zijn we met hem in gesprek gegaan.

Mail van Thimo:
"Hoi ik ben Thimo, ik heb 7 jaar bij een geweldige pleeggezin gewoond. En dan ben je op een gegeven moment 18 en dan en hoe verder?

Als je van een gezinshuis komt, en je moet daar weg omdat je 18 bent, dan is het fijn om een tussenstap te maken naar Zelfstandigheid. Begeleid wonen om aan je doelen te werken. Te kijken hoe je het zo fijn mogelijk te maken. En te leren.
Het is hier zelfstandiger dan je denkt en verwacht wordt. Het lijkt dat er heel veel begeleiding is maar dat valt wel mee. Het is net wat je nodig hebt. De begeleiding kijkt samen met jou welke doelen er bij jou passen, omdat het iets moet zijn waar jij graag aan wilt werken.

Je kunt altijd bij ze terecht als het nodig is. Ze staan altijd voor je klaar.

Dit is voor mij de beste stap naar Zelfstandigheid die ik kon maken en om het sociale contact te maken met anderen. Ik gun meer jongeren zoals ik om hier te gaan wonen op de Van Peltlaan”

Ik gun meer jongeren zoals ik om hier te wonen op de van Peltlaan."

Gezinshuis

Een half jaar geleden is Thimo (19) verhuisd van het gezinshuis JEballon in Andelst naar de van Peltlaan in Nijmegen. Een grote en uitdagende stap naar meer zelfstandigheid en een groter sociaal leven. Thimo: “Ik was 12 jaar toen ik bij het JEballon kwam wonen. Ik heb het daar echt heel erg goed gehad, alles gaat daar als in een echt gezin. Van mijn pleegouders krijg ik nog steeds heel liefde, warmte en ondersteuning. Ik kon daar echt mezelf zijn, wat ik eerder niet kon. De laatste twee jaar dat ik bij mijn pleegouders woonde had ik zelfs mijn eigen appartementje zodat ik zelfstandiger kon worden. Hierin kreeg ik van mijn pleegouders veel ondersteuning.”

Een groter sociaal leven

Thimo: “Toen ik 18 jaar werd heb ik in overleg met zijn pleegouders besloten om een volgende stap naar zelfstandigheid te maken. In Andelst waar ik woonde had ik geen groot sociaal leven, terwijl ik dit wel wil.” Thimo heeft samen met zijn pleegmoeder een rondleiding gehad op de Van Peltlaan. De locatie in de stad Nijmegen en de ruimte spraken hem aan. Thimo: “ Wat ik wel miste was een stukje gezelligheid in de ruimtes, er waren geen planten of schilderijen. Het zag er allemaal saai uit. Gelukkig heb ik daar snel verandering in kunnen brengen toen ik hier kwam wonen.”

Wennen

Thimo: “In het begin moest ik wel wennen hier, maar na de eerste maand ging het prima. Helaas heb ik nog maar één huisgenoot en zijn er nog twee kamers leeg. Voor onder andere mijn sociale leven zou ik het zo fijn vinden als ik nog twee nieuwe huisgenoten krijg. Naar mijn mening is dit ook de beste plek om vanuit een gezinshuis een volgende stap te maken naar zelfstandigheid. Je bent hier eigenlijk heel erg zelfstandig maar je kunt de begeleiders altijd om hulp vragen als je dat nodig hebt. Het is dus maar net hoeveel begeleiding je zelf nodig hebt. De begeleiders hier zijn echt top, zijn altijd vrolijk en staan altijd voor je klaar als je ze nodig hebt.”

Een man van doelen

Het stellen van doelen is voor Thimo belangrijk. Één van deze doelen: een betaalde baan is al gelukt. Thimo werkt 28 uur in de week als woonmedewerker bij Kalorama in Beek. Kalorama biedt zorg aan mensen met een specifieke zorgvraag zoals mensen die revalideren maar ook mensen met dementie. Thimo heeft eerst een jaar stage gelopen bij Kalorama, daarna een jaar dagbesteding en nu betaald werk! Thimo: “Ik ben hier echt heel blij mee.” Een ander doel voor over vijf jaar is ambulant wonen, daarvoor is deze locatie een goede eerste stap.

Reactie vanuit Hans van Gestel & Esther Nelissen
“Beste Thimo, we zijn er enorm trots op dat je de mogelijkheden die je krijgt met beide handen aanpakt. Wat mooi om te zien dat je vanuit je vertrouwde gezinshuis al de stap hebt gemaakt naar een woonplek in de stad op de Van Peltlaan! Het zou fantastisch zijn als meer jongeren deze ontwikkeling kunnen doormaken, bijvoorbeeld door een tijdje bij je te komen wonen en van jou te leren.
We wensen je het allerbeste toe!”