8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Noahs pad van groei en ontwikkeling

2023-01-11

'Ding dong' Ezra, de vader van Noah, opent de deur van zijn leuke jaren '30 woning vlakbij het Goffertpark in Nijmegen: “Kom verder”. Aan tafel zit Noah te smullen van zijn krentenbol. Noah is 4 jaar en is afgelopen zomer naar school gegaan, naar Talita Koemi in Nijmegen. De afgelopen twee jaar ging Noah doordeweeks naar het Driestroom kinderdagcentrum Luna in Elst.

Luna

“Toen we voor het eerst gesprek hadden met Jasmijn, de persoonlijk begeleider van Noah bij Luna, wisten we dat het goed zat. Noah kroop meteen bij haar op schoot. Er was duidelijk een klik. Eenmaal gestart bij Luna in groep Zon hebben ze Noah geobserveerd en hebben ze gekeken naar zijn ontwikkeling en mogelijkheden. Dit deden ze zonder direct een label te plakken”, vertelt Ezra. Uiteindelijk is gebleken dat Noah autisme heeft.

Tijdens het gesprek met Ezra laat Noah verschillende klanken horen en zegt hij af en toe een woordje. En dan klimt hij bij zijn vader op zijn schouders om hem een knuffel te geven en vraagt hij op die manier aandacht, die hij uiteraard krijgt.

Kinderdagcentrum in plaats van reguliere opvang

“Ik hoor weleens verhalen van mensen die hun kind met autisme of een ontwikkelingsachterstand naar reguliere opvang of onderwijs laten gaan. Omdat ze hun kind zo normaal mogelijk willen laten meegaan in de maatschappij. Tuurlijk is het lastig als je het advies krijgt om je kind naar een kinderdagcentrum en daarna naar speciaal onderwijs te laten gaan. Maar wij wilden voor Noah dat hij met alles wat hij doet een positieve ervaring heeft, zonder het gevoel te hebben ‘erbuiten’ te vallen. Nu bij Talita Koemi, maar ook voorheen bij Luna, kent Noah zijn weg, weet wat er van hem verwacht wordt en wat er gaat gebeuren. Dat alles is aangepast op zijn eigen mogelijkheden. Voor mij is het belangrijkste dat Noah het naar zijn zin heeft en de juiste mensen met de juiste expertise om hem heen heeft. Dat hij echt gezien wordt en dat hij gelukkig is.”

Communiceren met elkaar

Tussendoor pakt Noah de hand van zijn vader en fluistert hij ‘deze’. Hij neemt Ezra mee naar de kast en maakt duidelijk dat hij graag op de iPad wil. “Een fijne tip die we kregen van Nathalie Vermeulen, de logopedist van Noah en waar ik de Hanen oudercursus bij heb gevolgd: PraatApps.nl. Op deze website kijken we welke apps bij Noah passen om het praten te stimuleren. De apps downloaden we dan. Werkt super en Noah vindt het erg leuk.”

Noah spreekt wel woordjes uit, maar hij gebruikt ze nog weinig functioneel. "Hij zegt wel ‘appel’ of ‘papa’ maar niet om contact te krijgen met mij of omdat hij een appel wil eten. Dus dat oefenen we steeds en daar heeft Noah’s DTT training erg goed bij geholpen. Hij weet bij bepaalde dingen nu ook dat hij me moet aankijken als hij iets voor elkaar wil krijgen. Dan trekt hij me mee en dan wijst hij. ‘Koekje’ wist hij trouwens wel snel functioneel te gebruiken” vertelt Ezra met een knipoog.

Ezra vervolgt: “In de communicatie met Noah helpt het ons om meer te leren over zijn leefwereld, die overigens erg interessant is. De Hanen oudercursus heeft hier enorm bij geholpen. We weten nu dat als we tegen Noah iets op een bepaalde manier zeggen, dan begrijpen we elkaar wel, heel bijzonder is dat.

Kleine stappen, grote ontwikkeling

Ezra maakt weleens de vergelijking met zijn oudere dochters: “Bij hen zijn bepaalde ontwikkelingen vanzelfsprekender. Zij noemden mij zelf al ‘papa’ als ze mij nodig hadden of ‘mag ik drinken’ als ze dorst hadden. Noah moeten we dat echt aanleren. Er zijn zoveel stappen nu waar je normaal gesproken eigenlijk niet bij stilstaat.”

Bij Talita Koemi

Noah is na de zomer bij Talita Koemi gestart. “Er is heel goed meegedacht over de vervolgstap voor Noah. En dat is met een warme overdracht gegaan. Toen Noah daar begon wisten ze bij Talita Koemi al heel veel over hem: wat hij leuk vindt, welke liedjes hij graag hoort en noem maar op. Het gaat nu supergoed met Noah. Hij zit in de regenboog klas. Een klas waarin veel kinderen zitten net als Noah, met dezelfde ontwikkkelingsleeftijd. Hij heeft lieve juffrouwen en zit echt op zijn plek. Hij is veel zijn stem aan het ontdekken en met muziek bezig”, vertelt Ezra.

Verbonden aan Driestroom

“Ik kijk heel erg tevreden terug op Noah zijn tijd bij Luna. Goede kennis in huis, liefdevolle begeleiders en ook een fijn aanbod. We hebben nu nog steeds fijn contact met Driestroom, want Noah krijgt nu Zorg Binnen Onderwijs (ZBO) via Driestroom. Zij helpen hem bijvoorbeeld middels het opvangen van signalen als hij naar het toilet moet en hoe hij daarnaar moet handelen in de klas. Het is een stukje individuele begeleiding in de klas om Noah nog extra te ondersteunen in zijn ontwikkeling”, legt Ezra uit. “Ik vind het erg fijn dat we zo toch nog verbonden zijn met Driestroom.“