8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap is belangrijk

2021-11-02

Als voorzitter van de cliëntenraad Werk & Ondersteuning is Astrid Janssen uit Wijchen regelmatig te vinden achter haar computer waar ze vergaderingen aan het voorbereiden is. De ene maand vergadert de cliëntenraad alleen met haar leden, de andere maand sluiten Esther en Hans, Raad van Bestuur Driestroom, hierbij aan. Haar belangrijkste taak als voorzitter? Astrid: “De boel in het gareel houden. En dat lukt goed! Als voorzitter loop ik tijdens de vergadering de agenda door en zorg ervoor dat we genoeg, maar zeker niet te veel, tijd besteden aan elk onderwerp, zodat de vergadering niet uitloopt.” Astrid woont zelfstandig in Wijchen en krijgt twee keer per week ondersteuning van Driekracht.

Rustiger

Met de maatschappelijk ondersteuners van Driekracht praat Astrid over (persoonlijke) gebeurtenissen en hoe ze daar mee om kan gaan. Astrid: “Ik heb het nodig om mijn verhaal kwijt te kunnen. Anders krop ik alles op en komt het er allemaal tegelijk uit. Dat is niet fijn. De maatschappelijk ondersteuners luisteren goed naar mij en begrijpen mij. Ik merk ook dat ik een stuk rustiger ben geworden en op een andere manier naar dingen kijk, waardoor ik niet meer zo opvliegend ben. Ook oefenen we samen situaties. Bijvoorbeeld als ik op het werk bij BlueView iets moeilijks tegen mijn leidinggevende wil zeggen, dan bereiden we deze situatie samen voor. Dat doen we middels een rollenspel, waarbij de begeleider dan mijn leidinggevende speelt en ik mezelf. Zo leer ik om te gaan met deze situaties.”

Scherpe vragen

Tijdens vergaderingen van de cliëntenraad Werk & Ondersteuning passeren uiteenlopende onderwerpen de revue. Denk hierbij aan onderwerpen als vervoer, voeding of financiën. Astrid: “Voordat de vergaderingen plaatsvinden heb ik de stukken al heel goed doorgelezen. Met een pen en notitieblok ernaast maak ik aantekeningen en schrijf mijn vragen op. Je moet natuurlijk wel weten waar het over gaat! Ik vind het leuk om mee te praten over het reilen en zeilen binnen Driestroom en Driekracht en houd ervan om kritische, scherpe vragen te stellen. Soms zijn de vragen zo scherp dat Esther en Hans het antwoord niet direct weten. Dan gaan ze het uitzoeken en komen er bij ons op terug. Dat werkt prettig.”

Volop genieten

Astrid: “Ik ben er trots op dat ik in de cliëntenraad Werk & Ondersteuning mag zitten en sinds een jaartje voorzitter mag zijn. Medezeggenschap van cliënten is heel belangrijk, dus als ik hier mijn bijdrage aan kan leveren, doe ik dat graag.” Waar Astrid nog meer trots op is, is haar persoonlijke leven en het fijne huis waar ze samen met haar twee cavia's woont. Ze geniet volop van het leven en doet veel leuke dingen naast haar werk voor de cliëntenraad Werk & Ondersteuning en haar baan bij BlueView, waar ze het goed naar haar zin heeft. Astrid: “Ik zwem elke week bij de Meerval in Wijchen. Dan ben ik zowel actief bezig als ook gezellig samen met andere mensen. Ook fiets ik regelmatig, bijvoorbeeld naar het dorp of naar mijn ouders, waar ik graag kom. Samen gaan we dan lunchen of wandelen met de labrador van mijn ouders. Koken is ook een van mijn hobby’s. Het liefst maak ik boerenkool met worst, spekjes en een kuiltje jus.” Ook leest Astrid graag. Met name boeken van Danielle Steel of Baantjer. Astrid: “Heerlijk op de bank met een goed boek en een lekkere kop cappuccino!”