8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - John Bervoets

2022-05-24
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertelt John Bervoets zijn verhaal.

Laat je stem horen. Dat is belangrijk!

John Bervoets is al jaren de vaste zanger van Jukebox. Het kan dan ook bijna niet dat je John nog niet eerder gezien en gehoord hebt. Bijvoorbeeld tijdens de Vierdaagse, de nieuwjaarsbijeenkomst van Driestroom of tijdens de carnavalsmiddag in Overasselt. Op maandag en vrijdag repeteert John met Jukebox in ’t Mozaïek. De andere dagen werkt hij als assistent-medewerker beheer bij ’t Mozaïek. John: “Het is een fijne werkplek. Ik vind het belangrijk dat alle assistent-medewerkers van ’t Mozaïek kunnen meepraten over verschillende onderwerpen. Daarom ben ik een aantal jaar geleden lid geworden van de lokale cliëntenraad. En sinds december vorig jaar ben ik voorzitter samen met Bianca.”

Begrijpelijke informatie

De lokale raad van ’t Mozaïek bestaat uit vijf personen en zij vergaderen elke maand. De ene keer op dinsdag, dan is John voorzitter. De andere keer op donderdag, dan zit Bianca de vergadering voor. Als voorzitter stelt John de agenda vast, bereidt de vergaderingen voor en zorgt ervoor dat niet iedereen door elkaar praat. Hij krijgt hierbij ondersteuning van cliëntcoach Ellen Meilink. John: “Ellen zorgt ervoor dat iedereen de agendapunten begrijpt. Ik kan bijvoorbeeld lezen en vind het prettig om de informatie gewoon in geschreven tekst te krijgen. Een ander lid kan niet lezen en wil de informatie graag uitgelegd hebben in picto’s. Het is fijn dat Ellen de informatie voor iedereen begrijpelijk maakt, zodat we allemaal mee kunnen praten.”

Samen met elkaar

John: “Voordat ik lid werd van de lokale raad van ’t Mozaiek, was ik lid van de lokale raad van Diepvoorde/Huissteden, waar ik woon. Maar twee raden vond ik iets te veel, dus heb ik voor ’t Mozaïek gekozen.” Als voorzitter vindt John het leuk om de vergadering te openen en te kijken of iedereen aanwezig is. Ook het ‘samen met elkaar’ spreekt hem aan. John: “We hebben een gezellige groep als lokale raad van ’t Mozaïek en gaan goed met elkaar om. Eerlijk en aardig tegen elkaar zijn, is ons uitgangspunt. Want als jij eerlijk en aardig bent voor een ander, is de ander dat ook voor jou.”

Positief advies

In de lokale raad van ’t Mozaïek bespreken ze de meest uiteenlopende onderwerpen. Van telefoongebruik onder werktijd tot welke uitstapjes er gemaakt worden en of er een nieuw zitje bij de groep creatief van ’t Mozaïek aangeschaft kan worden. John: “Vanuit de groep creatief kwam de aanvraag voor een nieuw zitje. In de lokale raad hebben we dit besproken en gekeken wat de mogelijkheden zijn. Ook hebben we goed gekeken waar dit nieuwe zitje dan moet komen, want vanwege brandveiligheid kunnen we het niet voor een deur zetten. We hebben een positief advies uitgebracht om het zitje aan te schaffen. Wel gaan we nog met het beheer van ’t Mozaïek overleggen hoe zij hierin staan.” En daar heeft John goede contacten mee, omdat hij drie dagen per week als assistent-medewerker beheer bij ’t Mozaïek werkt. John: “Dus dat komt wel goed.”

Word lid van je lokale cliëntenraad

John: “Ik vind het belangrijk dat wij als cliënten ook zelf mee kunnen beslissen over dingen die ons aangaan en dat niet alleen de begeleiding een stem heeft en keuzes maakt. Wij als cliënten hebben een belangrijke stem en die mag gehoord worden. Daarom zou ik ook tegen andere cliënten en verwanten willen zeggen: word lid van je lokale cliëntenraad en laat je stem horen. Dat is belangrijk!”

Laat jij ook stem je horen? Stel je kandidaat voor jouw lokale cliëntenraad!
Liever eerst wat meer informatie? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt contact opnemen met Esther Oelen via estheroelen@driestroom.nl of 06 –52 37 46 19.