8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Hetty Nijenhof

2022-06-20
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we verschillende portretten zien van mensen die binnen Driestroom een bijdrage leveren aan medezeggenschap. Wat zijn hun drijfveren? Hoe waardevol is medezeggenschap en wat levert het op? In deze editie vertelt Hetty Nijenhof haar verhaal. Hetty is de jongere zus van Wim de Gooyert. Wim woont al 40 jaar bij Driestroom, waarvan de laatste jaren bij Nijevelt.

De stem van bewoners blijvend laten horen

Wim de Gooyert (82 jaar) komt uit een groot gezin met elf broers en zussen. Jongere zus Hetty Nijenhof komt elke maandagochtend bij Wim op visite. Ze zien elkaar steevast om 10.00 uur in de huiskamer van woonlocatie Nijevelt in Nijmegen, waar Wim woont. Voordat Wim bij Nijevelt kwam wonen, woonde hij bij de Kometenstraat en dit jaar woont Wim zelfs al 40 jaar bij Driestroom. Hetty: “Het is fijn om elke week bij Wim op visite te komen. We hebben een goede band en zo kan ik zelf zien of het goed met hem gaat. Dat vind ik belangrijk. Dat Wim, maar ook andere bewoners van Nijevelt, het ‘goed’ hebben. Dat is ook één van de redenen waarom ik lid geworden ben van de lokale verwantenraad van Nijevelt.”

Per toeval

Hetty: “Dat lid worden kwam in eerste instantie eigenlijk heel toevallig. Mijn schildklier werkte niet goed, waardoor ik behoorlijk stuiterde en hyperactief was. Tijdens een bezoek aan Wim kwam ik in gesprek met Frank van de Ven, teamleider van Nijevelt. Frank zei tegen mij ‘Gezellig hier in de huiskamer, hè?’, waarop ik antwoordde: Nou, gezellig. Ik vind het vrij kaal, het mag wel wat vrolijker en levendiger. Daarop gaf Frank de suggestie om lid te worden van de lokale verwantenraad. Zo kon ik meedenken over dit soort thema’s, bijvoorbeeld hoe we dus de huiskamers ‘gezelliger’ konden inrichten. Zodoende ben ik twee jaar geleden lid geworden van de lokale verwantenraad.”

Ruimte krijgen om te zeggen wat je vindt

De lokale verwantenraad van Nijevelt bestaat uit vijf personen. Vier keer per jaar overleggen ze over onderwerpen die belangrijk zijn voor de bewoners van Nijevelt. Hetty: “Wat ik belangrijk vind aan medezeggenschap is dat je altijd de ruimte hebt om te zeggen wat je vindt. Of je het nu wel of niet ergens mee eens bent. Hiermee kan ik de stem van Wim laten horen, omdat hij dit zelf niet kan. Je wilt gewoon dat je broer het fijn heeft en als ik daarin iets voor hem kan betekenen, dan doe ik dat waar het maar kan graag. Dus ook in de lokale raad.”

Ontwikkelingen

Doordat Hetty in de lokale raad zit, wordt zij samen met haar raadsleden vroeg op de hoogte gebracht van komende ontwikkelingen. Hetty: “We hebben bij ontwikkelingen als raad een belangrijke stem, zodat we op tijd kunnen meedenken en meepraten hierover. Zo worden we bijvoorbeeld goed op de hoogte gehouden van de verhuizing van Nijevelt naar De Lange Vierhout in de komende twee-drie jaar. Dit zal voor de meeste bewoners een ingrijpende verandering zijn, dus we willen met z’n allen dat dit goed verloopt. Hier zetten wij ons als raad voor in en kijken kritisch naar alle beslissingen die genomen worden. Het alledaags geluk van de bewoners moet daarbij altijd voorop staat.”

Wonen zoals de bewoners willen

Bij Nijevelt wonen voornamelijk volwassen en oudere bewoners met een ondersteuningsvraag vaak in combinatie met ouderdoms- en/of gedragsproblematiek. Hetty: “Doordat de meeste bewoners van Nijevelt, en hun verwanten ook, op leeftijd zijn, hebben we vanwege overlijdens helaas al van veel mensen afscheid moeten nemen. Zowel van bewoners, als ook van verwanten in de lokale raad. Om toch de stem van de bewoners blijvend te kunnen laten horen, zou het mooi zijn als nieuwe verwanten zich aanmelden voor de lokale raad. Zo zorgen we er samen voor dat de bewoners van Nijevelt gehoord worden, een fijne (oude) dag hebben en kunnen wonen zoals zij willen. Nu, maar ook straks bij De Lange Vierhout.”

Laat jij als verwant ook je stem horen? Stel je kandidaat voor de (lokale) cliëntenraad!

Meer informatie of aanmelden: estheroelen@driestroom.nl | 06 - 52 37 46 19