9,2

Op basis van 32 reviews32 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Inclusief onderzoek

2021-11-02

Hoe kunnen wetenschappers in een onderzoek écht samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking? Of het onderzoek ‘Gezonde leefomgeving’? Dit zijn beiden onderzoeken waar Henk Jansen als co-onderzoeker met een verstandelijke beperking aan meewerkte. Henk: “Het was ontzettend leuk om als ervaringsdeskundige mee te doen aan deze onderzoeken en ik ben trots op het resultaat dat we samen met de onderzoekers en co-onderzoekers met een verstandelijke beperking hebben neergezet.” Henk woont al zo’n tien jaar in de wijk Tolhuis in Nijmegen. Eens per week komt Véronique Hagemans, maatschappelijk ondersteuner bij Driekracht, bij hem langs.

Van grote naar kleine problemen

Henk: “Soms lukt het me niet om het overzicht te bewaren en maak ik problemen groter dan ze daadwerkelijk zijn. Bijvoorbeeld als ik moeilijke post ontvang of als er iets op het werk speelde, toen ik nog niet gepensioneerd was. Véronique helpt me dan om met beide benen op de grond te staan en samen zoeken we naar de juiste antwoorden, waardoor de problemen in mijn hoofd kleiner worden.” Henk is een echte verzamelaar. Van cassettebandjes en lp’s tot aan medailles van wandeltochten en kabeltjes voor computers. Tussen zijn verzamelingen pronken de makkelijk te lezen versies van de beide onderzoeken waaraan Henk heeft meegewerkt.

Ervaringsdeskundige/co-onderzoeker

Enkele jaren geleden werd Henk door een andere maatschappelijk ondersteuner van Driekracht geattendeerd op de vacature ‘Ervaringsdeskundige/co-onderzoeker’ bij Sterker op eigen benen. Academische werkplaats Sterker op eigen benen is een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en verschillende zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook Driestroom is aangesloten bij Sterker op eigen benen. Henk: “Deze functie leek mij interessant, want ik houd wel van nieuwe uitdagingen en daarom besloot ik te solliciteren. Tot mijn vreugde kozen ze mij en kon ik starten! Als ervaringsdeskundige doe ik mee aan verschillende onderzoeken, waarin ik samen met de onderzoeker het onderzoek vormgeef, mijn mening geef en vertel wat mijn ervaring is met bepaalde onderwerpen uit het onderzoek. Daarnaast maak ik samen met Anneke, ook ervaringsdeskundige en co-onderzoeker met een verstandelijke beperking, moeilijke teksten makkelijk.”

Echt samenwerken

Het eerste onderzoek waaraan Henk heeft deelgenomen als ervaringsdeskundige was het onderzoek van onderzoeker Tessa Frankena waarin de vraag ‘Hoe kunnen wetenschappers in onderzoek écht samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking?’ centraal stond. Tijdens het onderzoek heeft hij samen met Anneke vier uur per week Tessa geholpen met het onderzoek. Bijvoorbeeld bij het afnemen van interviews of het interpreteren van de analyse. Uit dit onderzoek blijkt dat er steeds meer inclusief onderzoek* wordt gedaan en dit van grote toegevoegde waarde is, maar dat het niet altijd makkelijk is. Het is echt maatwerk.

Gezonde leefomgeving

In het tweede onderzoek waaraan Henk heeft deelgenomen stond de ‘Gezonde leefomgeving’ centraal. Samen met Anneke en onderzoeker Kristel Vlot-van Anrooij van Sterker op eigen benen hebben ze in het kader van de ‘Gezonde leefomgeving’ vier projecten uitgevoerd door middel van inclusief onderzoek*. Henk: “Ten eerste hebben we onderzoekers bevraagd over een gezonde leefomgeving, ten tweede hebben we met mensen met een verstandelijke beperking gepraat over een gezonde leefomgeving, ten derde hebben we een omgevingsscan ontwikkeld en ten vierde is de omgevingsscan in de praktijk gebracht.”

Van beide onderzoeken hebben Henk en Anneke een makkelijke versie geschreven. Benieuwd naar deze versies? Of wil je meer weten over inclusief onderzoek of de academische werkplaats Sterker op eigen benen? Ga dan naar www.sterkeropeigenbenen.nl.


*Met inclusief onderzoek wordt de actieve deelname van mensen met een verstandelijke beperking in onderzoek bedoeld. Mensen met een verstandelijke beperking hebben hierbij de mogelijkheid om beslissingen te maken binnen en invloed uit te oefenen op het onderzoek.