Het is een feest om in de crackerfabriek te werken
Van crackers verpakken en dozen stickeren tot aan gebakjes inpakken en appels in partjes of blokjes schillen. Allemaal werkzaamheden die Rayla Kolsteeg met veel plezier doet. Rayla werkt bij Bakkerij Vonk en crackerfabriek Qrackers vanuit Werkpost Driepunt Druten. Rayla: “Toen ik net bij Qrackers werkte, moest ik erg wennen aan de vele prikkels om me heen. Nu kan ik goed omgaan met die prikkels en vind ik het werk bij Qrackers juist het leukste. Het is voor mij echt een feest om in de crackerfabriek te werken!”
Koken en bakken
Vanaf jongs af aan zijn koken en bakken grote passies van Rayla. Het liefst bakt ze marsepeinen taarten met alles erop en eraan. “De taarten die ik bak, hebben wel wat weg van bruidstaarten. Met jam, vruchten, crème en chocolade. Dat ik nu bij een crackerfabriek en bakkerij werk, past helemaal bij mij. Ook al bak ik nu zelf nog geen taarten bij de bakkerij, wie weet dat we dat in de toekomst wel gaan doen. En dan vind ik het prima om gewoon met een appeltaart te beginnen in plaats van direct met een hele bruidstaart,” zegt Rayla lachend.
Positiviteit
In de crackerfabriek werkt Rayla samen met medewerkers van Qrackers. Rayla: “De sfeer is goed en gezellig. We werken hard, maar is altijd ruimte voor een praatje.” In het begin vond Rayla het soms wat lastig om te schakelen. Als ze dan bijvoorbeeld aan de ene kant van de fabriek aan het werk was en plots naar de andere kant moest om te werken, vond ze dat moeilijk. Rayla: “Het gaat niet altijd zoals je gepland hebt of wilt dat iets gaat. Door dit met de begeleiders te bespreken en het samen om te buigen naar iets positiefs, ga ik er steeds makkelijker mee om en ben ik een stuk flexibeler dan toen ik hier begon. En natuurlijk gaat dit de ene keer beter dan een andere keer.” Persoonlijk begeleider Irma Koning vult aan: “Die positiviteit vinden ook Geert Vonk (eigenaar Bakkerij Vonk en mede-eigenaar Qrackers) en Wilco Klaassen (mede-eigenaar Qrackers) belangrijk. Ook al is het hartstikke druk, zij willen er altijd samen, met en voor het team, een fijne werkdag van te maken.”
Met stappen vooruit
Het helpt Rayla ook dat de begeleiders alles op een rustige manier uitleggen. Rayla: “Ik werk meestal zelfstandig. Maar als er dan een keer iets niet duidelijk is of er een nieuwe opdracht komt, nemen de begeleiders echt de tijd om hier samen goed naar te kijken. Dat geeft rust.” Irma: “Rayla is ontzettend gegroeid. Zowel op persoonlijk vlak als op werkvlak. Haar werktempo en werkhouding zijn met stappen vooruitgegaan, net zoals haar verantwoordelijkheidsgevoel. Ook is ze heel sociaal en heeft ze veel meer zelfvertrouwen gekregen. Zo gaat ze bijvoorbeeld elke dag alleen naar de bakkerij of crackerfabriek en regelt haar vervoer zelf.”
Rayla’s droom
Over een tijdje verhuist de crackerfabriek naar een nieuw pand. Rayla verhuist uiteraard mee. Rayla: “Iedereen kijkt ontzettend uit naar de verhuizing. Daar krijgen we meer ruimte om te werken en ook meer werkmogelijkheden.” Rayla blijft ook nog in de bakkerij werken. Naast de droom die ze heeft om meer met haar passie voor koken en bakken in haar werk te doen, heeft Rayla nog een droom. Rayla: “Ik zou het mooi vinden als ik over een tijdje door kan stromen naar een reguliere baan. Dat ik dan helemaal zelfstandig en zonder begeleiders kan werken. Het liefst natuurlijk wel in de bakkerij of crackerfabriek!”