9,2

Op basis van 32 reviews32 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Een mooie mijlpaal: 10-jarig jubileum Cleanteam Nijmegen

2021-10-11

Van het schoonmaken van bussen tot schadeherstel en gevonden voorwerpen terugbrengen naar het station. Zo maar een greep uit de vele werkzaamheden die de assistent-medewerkers van het Cleanteam Nijmegen uitvoeren. Cleanteam Nijmegen is een samenwerking tussen Pluryn, Breng en Driestroom. De thuisbasis van het Cleanteam bevindt zich op het terrein van Breng aan de Industrieweg in Nijmegen, waar vijftien assistent-medewerkers met veel plezier werken en leren. Inmiddels al ruim 10 jaar!

Hechte samenwerking

In 2009 is het Cleanteam Nijmegen officieel gestart. Driestroom begon met haar assistent-medewerkers op het station en Pluryn bij de remise. Inmiddels is de werkpost uitgegroeid tot vijftien assistent medewerkers en vier begeleiders; twee vanuit Pluryn en twee vanuit Driestroom. In de loop der jaren is de samenwerking tussen Pluryn en Driestroom bij Cleanteam Nijmegen steeds hechter geworden. Ruben Jansen, begeleider vanuit Driestroom bij Cleanteam Nijmegen vertelt: “Vanaf dit jaar zijn we ook echt één team geworden. Waar we voorheen de dagen nog afwisselden met elkaar, werken we nu op alle dagen samen. Ook gaan we samen met Pluryn een pilot draaien waarbij een aantal assistent-medewerkers opgeleid wordt voor een landelijk erkend diploma op het gebied van schoonmaak in de logistiek. In deze pilot werken we op alle fronten samen. We hebben veel zin om hiermee te starten!”

Onmisbaar

Een hechte samenwerking is er ook met Breng. Breng besteedt het schoonmaken van de bussen uit aan Cleanteam Nijmegen. Maar niet alleen het schoonmaken van de bussen behoort tot de werkzaamheden van de assistent-medewerkers. Miranda Ariens, persoonlijk begeleider vanuit Driestroom bij het Cleanteam vertelt: “De assistent-medewerkers hebben verschillende werkzaamheden. In de bus worden de ramen, het kunststof, de chauffeurscabine en de vloer schoongemaakt. Aan de buitenkant van de bus poetsen we de wielen en doen aan schadeherstel met de polijstmachine. Ook brengen wij gevonden voorwerpen terug naar het centraal station, halen we kauwgom en stickers weg bij bushokjes, legen we de prullenbakken op het terrein en ontsmetten we bussen. Vooral tijdens de coronaperiode was het extra belangrijk dat de bussen goed ontsmet werden. We hebben met een aantal assistent-medewerkers al die tijd doorgewerkt, zodat de bussen voor vertrek helemaal schoon en ontsmet waren. Een drukke en hectische periode, maar we zijn er tros op hoe we dit als team aangepakt hebben. Een andere drukke periode voor ons is de Vierdaagseweek in juli. Assistent-medewerkers beginnen deze week altijd vroeg in de ochtend om de bussen die als eerste weg moeten schoon te vegen.

Wat ook leuk om te noemen is, is dat een aantal van onze assistent-medewerkers service steward zijn. Dat houdt in dat zij mensen leren hoe je zelfstandig met een bus kunt reizen. De assistent-medewerkers hebben hier een officieel certificaat voor behaald en in 2013 hebben we hiervoor zelfs een internationale prijs mogen ontvangen. En mooi hoogtepunt! Inmiddels zijn we een belangrijk en onmisbaar onderdeel geworden van Breng. En daar zijn we met z’n allen heel trots op!”

Een grote glimlach

Naast het trainen van werknemersvaardigheden wordt ook veel aandacht besteed aan het opdoen van sociale vaardigheden. Zo leren assistent-medewerkers bijvoorbeeld wat er nodig is om goed samen te kunnen werken, hoe je omgaat met feedback en hoe je kunt werken aan persoonlijke leerdoelen. Ruben: “We hebben in ons team een fijne werksfeer en geven elkaar de ruimte om te leren en te groeien. Wat alledaags geluk voor ons betekent? Als de assistent-medewerkers ’s ochtends met een glimlach bij Cleanteam Nijmegen verschijnen, overdag lekker aan het werk zijn en ’s avonds voldaan en met net zo’n grote glimlach als ‘s ochtends huiswaarts gaan.”

10-jarig jubileum

Dit jaar viert Cleanteam Nijmegen hun 10-jarig jubileum. Officieel bestaan ze dus al langer, maar vanwege corona kon het jubileum niet eerder doorgaan. Op 5 oktober vierde Cleanteam Nijmegen deze mooie mijlpaal met een feestelijke middag. Er werd stil gestaan bij 10 jaar Cleanteam Nijmegen, alle assistent-medewerkers ontvingen een oorkonde van Breng en samen werden herinneringen opgehaald aan hoogtepunten uit de afgelopen jaren. Met als belangrijkste gasten deze middag: de assistent-medewerkers! Op naar de volgende 10 jaar!