8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Een 'groene' Dol~fijn

2022-02-07

Van afval scheiden, waterbesparende douchekoppen tot het vervangen van tl-verlichting voor ledverlichting, het draagt allemaal een steentje bij aan een beter milieu. Bij kindcentrum Dol~fijn in Velp weten ze daar alles van. “We zijn veel bewuster geworden van ons energieverbruik. We zoeken het nu ook in de kleinere dingen zoals computers die aanstaan en telefoons die worden opgeladen”, vertelt Tessa Wolf, persoonlijk begeleider bij Dol~fijn.

Met Dol~fijn, kindcentrum Luna in Elst en woonlocatie Loovelden in Huissen heeft Driestroom het milieucertificaat Brons, van De Milieuthermometer Zorg, (bijna) behaald. Driestroom behaalde eerder het bronzen certificaat voor woon- en dagbestedingslocatie De Wikke in Arnhem. Met deze locatie gaat Driestroom op voor de zilveren certificering.

Green Deal Verduurzamen Zorginstellingen

Het bronzen certificaat maakt deel uit van de Green Deal Verduurzamen Zorginstellingen. Driestroom ondertekende samen met zeven grote zorginstellingen uit Arnhem en omgeving, de gemeente Arnhem, de Omgevingsdienst Regio Arnhem en het Milieuplatform Zorgsector de Green Deal. Daarmee spraken alle partijen af flinke stappen te willen zetten met milieubesparende maatregelen voor hun grootste zorglocatie. De gemeente Arnhem, de Omgevingsdienst Regio Arnhem en Milieuplatform Zorgsector ondersteunen hen daarbij. Deze afspraak vloeit voort uit de Arnhemse ambitie om in 2050 een energieneutrale stad te zijn. “Mooi dat we dit samen gaan doen. Juist door in een branche of in een gebied samen te werken kun je sneller grotere stappen zetten”, aldus de voormalige wethouder Duurzaamheid Ron König in 2018.

Dol~fijn

Na een succesvolle ervaring bij De Wikke koos Driestroom er dit keer voor om met drie locaties tegelijk aan de slag te gaan. Dol~fijn is er één van. “We hebben gekeken naar de grootte en toekomst van de locatie en ook speelde huur of eigendom mee. Het verduurzamen van een locatie die je huurt heeft weer hele andere uitdagingen. Dol~fijn is één van de grotere kindlocaties van Driestroom en het pand is eigendom van Driestroom”, vertelt Mariska Jansen, milieucoördinator bij Driestroom. Mariska heeft het hele traject begeleid. “Het hele team staat er positief in en ziet het als een leuke uitdaging om met milieu en duurzaamheid aan de slag te gaan. Stiekem waren we ook al een beetje begonnen toen De Wikke nog op moest voor certificering”, vertelt Tessa.

Verlichting

De grootste uitdaging voor Dol~fijn was de verlichting. Door het hele pand hing tl-verlichting. “Dat zijn ongeveer 200 lampen. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van tl-verlichting voor ledverlichting circa 25% energie bespaart. Maar het was bij Dol~fijn wel even zoeken naar de juiste verlichting”, vertelt Mariska. Tessa legt uit: “Wij dachten er iets te simpel over. Bij De Wikke zijn destijds de lampen ook vervangen voor ledverlichting. Mooi, dan kunnen we die lampen ook hier gebruiken, dachten we. Maar die vlieger ging niet op zo bleek”. Bij Dol~fijn hangen de lampen aan het plafond, bij De Wikke zitten ze in het plafond. En de panden zijn niet met elkaar te vergelijken. “Wij hebben hier een schuin dak, dat betekent dat de straling van het licht ook anders is”, legt Tessa uit.

Inmiddels zijn bijna alle lampen vervangen. “Het is wel even wennen hoor. De lichtkleur en straling is anders dan dat ik al twintig jaar gewend ben. Ik werk hier al twintig jaar! Het licht is feller en witter. Ik kan er wel aan wennen maar wij hebben hier veel bedlegerige kinderen, zij kijken de hele dag in deze lampen. Voor hen zijn ze echt wel heel erg fel.” “We gaan samen met de leverancier zoeken naar een passende oplossing voor deze uitdaging”, vertelt Mariska.

Energievreters

In het begin van het traject hebben Mariska en Tessa samen een rondje door de locatie gelopen. Alles is kritisch bekeken. Wat zijn naast de verlichting nog meer energievreters? “Ik dacht eigenlijk gelijk aan het waterbed. Het waterbed wordt continue verwarmd, dat vreet natuurlijk energie. Nu komt er als het goed is een tijdschakelaar voor de verwarming zodat het waterbed niet continue verwarmd wordt”, vertelt Tessa. Ook hier zijn ze enthousiast hun afval aan het scheiden. Eerst in dozen en nu staan er ook de juiste prullenbakken. “Soms is het wel even kijken wat wel en wat niet kan qua scheiden. Afval scheiden voor bedrijven is gewoon anders dan voor een huishouden. Het gaat nog niet altijd goed maar dan tikt Mariska ons wel op de vingers hoor”, zegt Tessa lachend.

Toekomst

Voor de toekomst zijn er ook al plannen. De energie labels van de koelkast en wasmachine worden onder de loep genomen en er zijn ook wensen voor zonnepanelen. Al moet de locatie daar nog even mee wachten als het aan Mariska ligt: “We kunnen de energie nog niet opslaan daardoor heeft het voor ons nog geen rendement. Maar daar gaat de komende jaren vast wel verandering in komen.”