8,1

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar verhalen

Een werkdag uit het leven van Karin

Karin werkt als ambulant begeleider voor het team Zorg Binnen Onderwijs (ZBO) van Driestroom bij Lichtenbeek, speciaal onderwijs, in Arnhem. Karin: “Je staat in dit werk een-op-een met een kind. Samen met de leraren werken we aan hetzelfde doel voor het kind, dat maakt het werk leuk. Je hoopt dat je de kinderen vooral sociaal-praktische dingen kunt leren, zodat ze straks zelfredzamer zijn en later bijvoorbeeld bij DROOM! kunnen gaan werken.”

Lichtenbeek biedt speciaal onderwijs aan kinderen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking. En aan langdurig zieke kinderen van 4 t/m 13 jaar. Ze bieden zowel passend onderwijs als ondersteuning. Karin is hier inmiddels al 16 jaar werkzaam. Karin: “Een van de leerlingen die ik al 5 jaar begeleid zit in een rolstoel. Ik help hem onder andere met de sondevoeding, zet hem in de sta-plank en zorg dat hij kan rusten door hem in de bedbox te leggen met de tillift. Hij kan niet praten en heeft daarom een spraakcomputer met pictogrammen. Ik heb aangeleerd hoe hij deze moet bedienen met zijn ogen, zodat hij de spraakcomputer kan gebruiken tijdens de lessen. Ik ben eigenlijk zijn handen. Door de een-op-een begeleiding, kunnen wij zorg op maat leveren. Als een kind even rust nodig heeft gaan we bijvoorbeeld naar de snoezelruimte. Wanneer we een kringgesprek hebben en een kind heeft behoefte aan iets anders, dan gaan we bijvoorbeeld even samen wandelen, zo kan de leraar gewoon doorgaan met de les. Door onder andere de zorg op maat bereiken we veel met de kinderen.”

De mogelijkheden binnen Driestroom op het gebied van scholing zijn echt heel fijn. Doordat ik mijn kennis binnen Driestroom heb kunnen vergroten kan ik nu mijn kennis met andere delen
Karin PerkAmbulant begeleider ZBO

Interne opleiding bij Driestroom

Naast haar werkzaamheden bij Lichtenbeek geeft Karin ook scholing binnen Driestroom en ondersteunt daarbij de verpleegkundig consulenten. Zeven jaar geleden heeft Karin de verpleegkundige opleiding binnen Driestroom gevolgd. “Door deze opleiding heb ik een andere kijk gekregen op mijn werk. Waar ik voorheen vooral pedagogische redenen zocht achter bepaald gedrag, kijk ik nu ook of er wellicht medische redenen zijn.” Inmiddels geeft ze diverse scholingen op het gebied van medicatieprotocollen, stomazorg, epilepsie en sondevoeding. Karin: “De mogelijkheden binnen Driestroom op het gebied van scholing zijn echt heel fijn. Doordat ik mijn kennis binnen Driestroom heb kunnen vergroten kan ik nu mijn kennis met andere delen.”

“De laatste jaren voel ik me meer verbonden met Driestroom. Dit komt vooral door mijn werkzaamheden als trainer, hierdoor kom ik bijna wekelijks op het hoofdkantoor Centraal Bureau of op een locatie. Nog vijf jaar en dan werk ik 40 jaar binnen Driestroom, dat wil ik wel graag halen!”, vertelt Karin met een glimlach op haar gezicht.

Zo ziet een globale werkdag eruit...

08:30 uur: Start van je dientst

Bij binnenkomst op school maak je de de sondevoedingspomp voor de leerling klaar en installeer je de spraakcomputer op de rolstoel. Daarna begeleid je de leerling met zijn schoolwerk. Tijd voor de gymles, met de tillift zet je de leerling in de sta-plank.

10:00 uur: Terug naar de klas

Tijd voor gemalen fruit en daarna aan de sondevoedingspomp. Na het eten is het tijd om de leerling te verschonen. Met behulp van de tillift verplaats je de leerling naar de verschoonruimte. Daarna is het tijd voor pauze.

11:00 uur: Ondersteuning bieden

Je ondersteunt de leerling met picto-lezen en ander schoolwerk.

12:00 uur: Tijd om te eten

De leerling krijgt een warme maaltijd en daarna weer aan de sondevoedingspomp. Ook is het tijd om de medicijnen te geven. Daarna is het tijd om te rusten, met behulp van de tillift kan de leerling in de bedbox gelegd worden.

13:00 uur: Pauze

Tijd om pauze te houden en andere leerlingen te begeleiden of toezicht te houden tijdens het buitenspelen. Na een uurtje is de leerling uitgerust en gaan we verder met het schoolwerk.

14:30 uur: Klaarmaken voor de bus

Je brengt de leerlingen naar de busjes en wacht tot ze opgehaald worden. Daarna sluiten je de dag af en ga je ook naar huis.

Ook aan de slag als begeleider ZBO?

Meer weten over het werken bij Driestroom?Onze recruiters vertellen je graag meer