8,1

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Homepage

Medezeggenschap in beeld - Pieter Spee

2025-06-10
  • Nieuws
  • Medezeggenschap

In de serie ‘Medezeggenschap in beeld’ laten we mensen aan het woord die zich binnen Driestroom inzetten voor medezeggenschap. Wat motiveert hen? Waarom is medezeggenschap belangrijk? En wat levert het op voor de mensen die we ondersteunen? In deze editie vertelt Pieter Spee zijn verhaal.

Inspraak en eigenaarschap

Pieter Spee sluit als gedragskundige aan bij de lokale raad. Eerst bij woonlocatie Loovelden 3 en nu bij woonlocatie De Zuiling/Mondriaan. Pieter: “Ik vind het belangrijk dat bewoners hun stem kunnen laten horen. Zij weten namelijk zelf heel goed wat goed voor hen is. Als wij aanbodgericht werken, zonder hen erbij te betrekken, missen we de essentie. Medezeggenschap zorgt ervoor dat we echt aansluiten bij wat iemand nodig heeft.”

Een mooi voorbeeld zag Pieter bij de herinrichting van de woonkamer van woonlocatie De Wikke. Pieter: “Bewoners maakten zelf moodboards met hun wensen. De kleuren, meubels – alles. En dat werd ook zo uitgevoerd. Je zag hoe trots en blij ze waren. Ze voelen zich verantwoordelijk, omdat ze zelf mee hebben beslist. Dat is wat medezeggenschap ook doet: het versterkt eigenaarschap.”

Van praten naar doen

Ook bij het opknappen van de tuin bij Mondriaan werd dit concreet. Pieter: “Bewoners dachten mee over het ontwerp van de tuin en doen nu zelf het onderhoud. Je ziet wat dat doet: betrokkenheid, verbinding en trots.” Pieter benadrukt dat het niet alleen over praktische zaken hoeft te gaan. “Ook thema’s als hoe je met elkaar omgaat, komen aan bod. Wat vinden we belangrijk in onze omgangsvormen? Die gesprekken versterken het gevoel van gemeenschap.”

Diversiteit

Pieter is blij met de diversiteit aan bewoners die meedoet. Hij vertelt: “Bij Loovelden zag ik een grote opkomst bij de lokale raadsvergaderingen. Veel verschillende mensen spraken zich uit. Ze denken actief mee en dat levert echt iets op, zoals goede ideeën over hun woonomgeving, uitjes die beter aansluiten en kamers die ze zelf hebben ingericht. Dat draagt bij aan een betekenisvol leven, aan hun alledaags geluk.”

De rol van de gedragskundige

Pieter ziet zijn rol als verbindend. Hij vertelt: “Ik luister tijdens lokale raadsvergaderingen, koppel terug naar het team en neem belangrijke thema’s vanuit algemeen beleid mee naar de lokale raad. Soms is het ook mijn rol om dingen vanuit de organisatie te vertalen naar meer begrijpelijke informatie voor bewoners. Daarin werk ik nauw samen met teamleiders en medezeggenschapscoaches. De inzet van de coaches vind ik heel waardevol. Ze bereiden samen met de bewoners vergaderingen voor, denken mee over thema’s en motiveren bewoners om mee te doen. Dit alles met een groot enthousiasme.”

Iedereen doet mee

Niet iedereen kan zich even makkelijk uitspreken en daar is aandacht voor. Pieter: “Soms helpt het om onderwerpen te visualiseren of goed in te leiden. En we denken ook na over ieders rol. Bij Loovelden hadden we eens een bewoner als voorzitter van de raad die juist veel sprak. In die rol leerde hij luisteren en gaf hij anderen meer ruimte. Zo groeit iedereen.”

Wat hij leerde van bewoners?

Pieter: “Luisteren zonder in te vullen. Als professional denk je vaak te weten wat iemand nodig heeft, maar bewoners verrassen je. Door open in gesprek te gaan, kom je erachter wat voor hén echt belangrijk is.” Tot slot heeft Pieter nog een belangrijke tip voor collega’s. “Sluit aan bij de lokale raad. Je krijgt meer inzicht in wat bewoners echt belangrijk vinden. Het verrijkt je werk en het zorgt voor een fijne, betrokken woonomgeving voor bewoners waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.”