8,1

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Begeleiding en behandeling van jouw kind

Behandeling en advies bij eten en drinken

Als eten en drinken niet iets vanzelfsprekends is, heeft dit impact op je kind en jullie gezin. Eten wordt dan iets waar jullie tegenop zien. Lopen jullie hierin vast? Dan kan ons eetadviesteam jullie helpen.

Wanneer kan je bij het eetadviesteam terecht?

Merk je dat je kind steeds vaker niet wilt of durft te eten? Of dat je kind wel eet, maar steeds minder gevarieerd. Bijvoorbeeld geen groenten en fruit meer. Of houdt je kind sterk vast aan bepaalde favoriete voedingsproducten? Dit kan leiden tot spanning bij je kind en tussen jullie.

Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of over het gewicht. Of dat je kind voeding ophaalt, vaak moet spugen of tijdens het eten veel propt. Het eetadviesteam kan je dan helpen.

Voor wie is het eetadviesteam er?

Het eetadviesteam is er voor kinderen van 18 maanden tot 18 jaar, waarbij er sprake is van een globale ontwikkelingsachterstand of een ontwikkelingsstoornis bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis.

Hoe werken we met elkaar?

We starten met een intake. Daarna doen we onderzoek, zodat we beeld krijgen van mogelijke onderliggende factoren die het eetprobleem veroorzaken of in stand houden. We doen ook een screening op prikkelverwerking.

We hebben gesprekken over onder andere de eetgeschiedenis en eetgewoontes in je gezin. We doen video-observaties thuis en op andere plekken waar je kind komt. We vragen jullie ook een eetdagboek en vragenlijst in te vullen.

Daarna maken we een behandelplan, gericht op het verbeteren van het eten en drinken in de thuissituatie. Tijdens de behandeling worden jullie gecoacht waardoor we de krachten van jou als ouder kunnen versterken. Indien nodig gaat de gezinsbehandelaar ook met je kind aan de slag.

Daarnaast hebben we aandacht voor het eten en drinken van je kind op andere plekken zoals school of kinderdagcentrum. Daarom is afstemming belangrijk. Dit doen we met jou als ouder en andere betrokkenen zoals leerkracht, begeleider of de kinderarts.

Iedere drie maanden evalueren we de voortgang met jullie.

We richten ons vooral op het verbeteren van het eten in de thuissituatie, zodat we de krachten van jou als ouder kunnen versterken. Daarnaast hebben we aandacht voor eten en drinken op andere plekken en andere situaties.

Hoe vaak behandelen we?

Dit stemmen we altijd af met jou als ouder. We willen het liefst wekelijks afspreken. Zo kunnen we een goed beeld vormen van de situatie en kunnen we vandaaruit direct doorpakken met de behandeling. In de eindfase van de behandeling bespreken we hoe afbouw mogelijk is.

Hoe lang duurt het traject?

Een traject met het eetadviesteam duurt ongeveer tussen 9 en 12 maanden.

Welke specialisten zitten er in het eetadviesteam?

In het eetadviesteam zitten meerdere specialisten. Zoals een logopedist, gezinsbehandelaar en GZ-psycholoog. Daarnaast kan een SI-therapeut of diëtist aansluiten.